Historisk arkiv

EØS-havner i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Fiskeridepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Fiskeridepartementet


NR. 14/96, 18. april 1996

EØS-havner i Norge

Fiskeridepartementet har nå bestemt hvilke norske havner som skal få status som transitthavner for landinger av fisk fra EU-båter. Havnene som er utpekt er Kristiansand, Egersund, Husøy, Bergen, Måløy, Ålesund, Kristiansund, Rørvik, Bodø, Svolvær, Melbu, Myre, Andenes, Harstad, Tromsø, Skjervøy, Hammerfest, Honningsvåg, Båtsfjord, Vardø.

Vedtaket er gjort på bakgrunn av de høringsuttalelser som er gitt i saken og etter en helhetsvurdering.

Høringsinstansene har i det alt vesentlige vært enig i departementets vurderinger.

  • Ved utvelgelsen har vi lagt vekt på at det skal være mulig å gjennomføre en effektiv ressurskontroll på stedet samt at det er en fordel om det finnes kjøpere til fangstene som et alternativ til transitt. Videre har vi, også av kontrollmessige hensyn, lagt vekt på at det skal være en rimelig geografisk spredning av havnene, samt ikke for mange innen ett distrikt, sier fiskeriminister Jan Henry T. Olsen.
  • Som følge av de forpliktelsene Norge har etter EØS-avtalen, har det vært ført forhandlinger mellom Norge og EU om en avtale vedrørende EU-fartøyers adgang til å lande fangster i Norge for transitt uten at disse må omsettes gjennom salgslagene slik råfiskloven krever. Ett av elementene i utkastet til avtale er at EU-fartøyer som ønsker å lande fangster i Norge for transitt, bare skal lande i bestemte utpekte havner. Hovedårsaken til dette er hensynet til gjennomføringen av ressurskontrollen. Transittavtalen med EU er ennå ikke finalisert, men dette har ingen praktisk betydning for utvelgelse av havner, sier fiskeriminister Olsen.

Departementet gjør oppmerksom på at så lenge avtalen ikke er sluttført, er det ikke anledning til å lande fangster for transitt med mindre salgslagene gir dispensasjon fra omsetningsplikten.

Alle EU-fartøyer som ønsker å omsette i Norge på vanlig måte, kan lande sine fangster i norske havner som tidligere. Begrensningene vedrørende EØS-havner gjelder bare for de fartøyer som skal lande for transitt.

Fiskeridepartementet advarer mot større nyinvesteringer i EØS-havnene før man har et bilde av om transittvirksomheten blir av noe omfang.

Departementet legger til grunn at utvelgelsen av havnene nødvendigvis må evalueres etter at ordningen har virket en tid.


Lagt inn 18 april 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen