Historisk arkiv

Felles norsk færøysk pressekommuniké om kvoteavtalen mellom Norge og Færøyene for 1996.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Fiskeridepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Fiskeridepartementet


NR. 6/96, 23. februar 1996

Felles norsk - færøysk pressekommuniké om kvoteavtalen for 1996

Norge og Færøyene ble i Oslo 23. februar 1996 enige om en kvoteavtale om gjensidige fiskerettigheter i 1996. Samtidig er det oppnådd enighet om teksten til en brevveksling der Norge og Færøyene er enige om å motvirke at partenes territorium blir mottaksplass for nordøst arktisk torsk eller andre arter som er fisket i internasjonalt område i Nordøst-Atlanteren av fartøy uten kvoterettigheter. Enigheten innebærer en gjensidig forpliktelse om å hindre fiskerier som er i strid med de forvaltningsregimer som er etablert av kyststatene til de aktuelle bestander, hvor dette ikke er i strid med andre overordnede internasjonale avtaler.

Kvoteavtalen innebærer at Norge og Færøyene vil gjennomføre en balansert kvoteutveksling i fiskeriene i 1996. I henhold til avtalen vil norske fartøyer kunne videreføre de tradisjonelle bunnfiskerier ved Færøyene på ca. 6.000 tonn, mens Færøyene på sin side totalt kan fiske torskearter i Norges fiskerisoner omtrent på samme nivå som i de senere år, dvs ca. 8.000 tonn.

I henhold til avtalen er Færøyene forpliktet til å begrense sitt totale fiske i Barentshavet til de arter og kvoter som Færøyene er tildelt av kyststatene.

Færøyene kan i 1996 fiske inntil 1.000 tonn sild i den norske sonen i Nordsjøen.

Som en følge av en svekket biologisk situasjon for makrell, har partene blitt enige om å gå noe ned på de kvanta som de kan fiske i hverandres soner. Det innebærer en norsk makrellkvote ved Færøyene på 10.200 tonn, og en færøysk kvote i den norske sonen på 3.980 tonn. Ellers har avtalen bestemmelser som viderefører de tradisjonelle industrifiskeriene, og med gjensidige kvoter for Norge og Færøyene på henholdsvis 27.000 tonn og 26.000 tonn.

Avtalen som nå er inngått mellom Norge og Færøyene innebærer at fiskerispørsmålene på den bilaterale norsk-færøyske dagsorden er avklart på en fullt tilfredsstillende måte.


Kontaktperson: Underdirektør Marius Hauge 22 24 64 50


Lagt inn 26 februar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen