Historisk arkiv

Produsentorganisasjoner i opprettsnæringen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Fiskeridepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Fiskeridepartementet


NR. 15/96, 18. april 1996

Produsentorganisasjoner i opprettsnæringen

Fiskeridepartementet har torsdag 18. april 1996 sendt ut et høringsnotat med forslag til lovhjemmel for opprettelse av produsentorganisasjoner (POer) i oppdrettsnæringen. Næringsorganisasjonene i fiskeoppdrettsnæringen blir her bedt om å vurdere en norsk modell for produsentorganisasjoner.

Bakgrunnen for forslaget er at samarbeid mellom produsenter i fiskerinæringen i utgangspunktet er ulovlig i henhold til konkurransereglene. Både norsk og internasjonalt regelverk åpner derimot for at samarbeid mellom produsentene kan tillates hvis det etableres såkalte produsentorganisasjoner.

Fiskeridepartementet foreslår et system med flere uavhengige produsentorganisasjoner. De ulike produsentorganisasjonene står i utgangspunktet fritt til å gjennomføre de aktivitetene de finner mest hensiktsmessig for sine medlemmer. En slik organisering vil sikre konkurranse også i fremtiden.

Hensikten med dannelse av produsentorganisasjoner i oppdrettsnæringen vil være at produsentene skal ta et større ansvar for produksjonsutviklingen. EU, som er det viktigste markedet for norsk oppdrettsnæring, har gjentatte ganger innført minstepris på norsk laks. USA innførte en antidumping- og subsidietoll i 1991 på 26 %. Et system med produsentorganisasjoner kan medføre at vi unngår perioder med ytterligere tiltak mot norsk oppdrettsnæring.

Departementet forutsetter at et system med produsentorganisasjoner skal baseres på frivillighet. Oppdretterne skal fritt kunne velge om de vil bli medlem og i hvilken produsentorganisasjon de ønsker medlemskap. Tilsvarende vil et medlem i en produsentorganisasjon fritt kunne melde seg ut.

Det foreslås likevel at produsentorganisasjonene i helt særskilte tilfeller kan gis adgang til å sette i verk tiltak som også skal gjelde ikke-medlemmer. Eksempel på slike tilfeller er hvis det er fare for alvorlige markedsforstyrrelser. Dette for å forhindre vedvarende ubalanse og handelspolitiske tiltak. Slike tiltak fra produsentorganisasjonene skal imidlertid kun vare i en periode på inntil ett år, og Fiskeridepartementet må godkjenne tiltakene i hvert enkelt tilfelle.

Høringsinstansene er gitt en frist til 31. mai for å komme med merknader og uttalelser til høringsnotatet.


Lagt inn 18 april 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen