Historisk arkiv

Endringer i viltloven

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding


Dato: 14.04.00

Endringer i viltloven

Regjeringen har i dag fremmet forslag om å endre viltlovens bestemmelse om felling av rovdyr som gjør skade. Endringen gir en klarere forankring av prinsippet om en differensiert forvaltning av jerv, bjørn, ulv og gaupe i lovverket. Styrket lokal forvaltning av de utnyttbare viltressurser foreslås også. Andre endringsforslag er utvidet rett til å forfølge såret vilt på annens grunn, utvidelse av unntak fra båndtvangsbestemmelsene og tilleggsavgift for ikke å gi opplysninger til viltmyndighetene.

-Jeg ønsker å sikre levedyktige bestander av de fire store rovdyra samtidig som jeg ønsker å opprettholde et aktivt jordbruk, sier Miljøvernminister Siri Bjerke. Utnytting av utmarka som beiteland for bufe og tamrein er derfor viktig. En differensiert forvaltning der en balanserer hensynet både til rovdyra og landbruket er derfor nødvendig. I nærmere avgrensede områder skal det ikke legges til rette for produserende bestander av store rovdyr. I disse områdene skal rovdyrbestandene i første rekke forvaltes ved å tillate skadefellinger og andre tiltak som regulerer bestanden, som lisensjakt og kvotejakt. Innenfor særskilte kjerneområder og avgrensede forvaltningssoner, vil regjeringen iverksette forebyggende tiltak og omstillingstiltak for å begrense skade på bufe og tamrein. Tillatelse til skadefellinger kan også bli aktuelt innenfor kjerneområder og avgrensede forvaltningssoner, men terskelen vil her ligge høyere enn utenfor. Felling må ikke hindre oppnåelsen av målet om levedyktige rovviltbestander i Norge.

Regjeringen vil også styrke den lokale forvaltningen av viltressursene. Kommunenes og rettighetshavers ansvar og rolle skal styrkes både når det gjelder juridiske og økonomiske virkemidler. Det foreslås blant annet innført kommunale fellingsavgifter og kommunale viltfond, samt kommunal rett til skadefelt hjortevilt og bever, og fallvilt av de samme artene.

Kontaktperson: Pål Vidar Sollie, 22 24 58 77