Historisk arkiv

Regjeringen undertegner konvensjon om vern av barn og samarbeid ved internasjonale adopsjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Barne- og familiedepartementet


Pressemelding
Barne- og familiedepartementet


19. april 1996

Regjeringen undertegner konvensjon om vern av barn og samarbeid ved internasjonale adopsjoner

Regjeringen vedtok fredag å undertegne konvensjonen av 29. mai 1993 om vern av barn og samarbeid ved internasjonale adopsjoner, vedtatt av Haagkonvensjonen for internasjonal privatrett.

Saken vil senere bli fremmet for Stortinget før den ratifiseres og dermed gjøres bindende for Norge. Til nå er konvensjonen undertegnet av 24 land og ratifisert av 10 av disse.

-Konvensjonen vil sikre adopsjonsformidlingen av utenlandske barn ved internasjonale kjøreregler som vil hindre bortføring av eller handel med barn, sier barne- og familieminister Grete Berget. Norge er i internasjonal sammenheng et viktig mottakerland av adoptivbarn. I forhold til folketallet har vi en høy andel av internasjonale adopsjoner, og mottar adoptivbarn fra mer enn 20 opprinnelsesland, sier hun.

Konvensjonen bygger på prinsippene i FNs barnekonvensjon, og har følgende formål:

  • å sikre at internasjonale adopsjoner bare finner sted til beste for barna og har barnets grunnleggende rettigheter for øye,
  • å skape et system for samarbeid mellom landene for å hindre bortføring av eller handel med barn,
  • å sikre at landene godkjenner adopsjoner som er gjort i samsvar med konvensjonen.

Blant mottakerlandene er Norge ansett for å være et seriøst mottakerland med et betryggende og vel utbygget system for å sikre barnets interesser.

Det norske systemet for behandling av utenlandsadopsjoner stemmer godt overens med det konvensjonen legger opp til. Det vil ikke være nødvendig med lovendringer som følge av norsk tilslutning, men det kan være aktuelt med mindre endringer i enkelte administrative rutiner ved gjennomføringen av en adopsjon.


Lagt inn 19 april 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen