Historisk arkiv

St.prp. om Olje- og gassvirksomheten, utbygging og drift av Åsgardfeltet, samt disponering av innretningene på Odinfeltet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Nærings- og energidepartementet


Pressemelding
Nærings- og energidepartementet

19.04.96

St. prp. om Olje- og gassvirksomheten, utbygging og drift av Åsgardfeltet, samt disponering av innretningene på Odinfeltet

Hvert annet år fremmes et større dokument til Stortinget om olje- og gassvirksomheten. Stortingsproposisjon nr 50 (1995-96) som Regjeringen legger fram i dag, omfatter foruten en drøfting av olje- og gasspolitiske spørsmål, flere saker med budsjettmessige konsekvenser.

Mål og utfordringer

Olje- og gassvirksomheten har i løpet av en knapp 30-års periode utviklet seg til å bli en av våre viktigste næringer. Næringen har stor betydning for såvel statsfinanser og utenriksøkonomi som næringsutvikling. I 1995 utgjorde statens netto petroleumsinntekter 38,6 mrd. kroner, tilsvarende i underkant av 11 pst. av statens samlede inntekter. Eksport fra sektoren utgjorde i fjor 114 mrd. kroner, med samlede investeringer på 49 mrd. kroner.

Olje- og gassressursene utgjør en betydelig del av landets nasjonalformue og må forvaltes i et langsiktig perspektiv over flere generasjoner.

- Olje- og gassressursene skal gi høyest mulig verdiskaping og bidra til å sikre velferd og sysselsetting. Vi må gjøre norsk oljeindustri mer internasjonal slik at den varer lenger enn de norske petroleumsressursene, sier nærings- og energiminister Jens Stoltenberg.

- En viktig målsetting for norsk petroleumspolitikk er også å forene rollen som en stor energiprodusent med å være en pådriver i miljøspørsmål.

Hovedmålene i olje- og gasspolitikken er en videreføring av målsettingene Regjeringen la fram i gassmeldingen, St. meld nr. 44 (1994-95).

Perspektiver for petroleumsvirksomheten

Proposisjonen omhandler perspektiver for petroleumsvirksomheten i årene framover. Den tar for seg diskusjonen omkring tempo i utnyttelse av ressursene, utviklingen i retning av mindre funn, utviklingen i olje- og gassmarkedet og virkningen av energiskatter, petroleums- virksomhet og miljøspørsmål, samt internasjonalisering av norsk petroleumsindustri.

Beslutninger knyttet til produksjon og transport av gass

Norge er i ferd med å bli en gassnasjon. Vår produksjon av gass vil dobles i løpet av få år, og de gjenværende reservene er betydelige. For å oppfylle forpliktelsene under allerede inngåtte, langsiktige gassalgskontrakter må det besluttes utbygget ny produksjonskapasitet for leveranser fra og med år 2000. Regjeringen går inn for at både Åsgard og Oseberg skal levere gass fra år 2000. Åsgard vil ha leveranser på opp til 8,9 mrd. m3 pr. år fram til og med 2006, og 10,8 mrd. m3 fra og med 2007. Oseberg vil levere opp til 2 mrd. m3 pr. år.

Åsgard består av de samordnede feltene Smørbukk, Smørbukk sør og Midgard på Haltenbanken. Oljen vil bøyelastes på feltet, mens gassen vil føres som rikgass til land hvor våtgassen vil bli skilt ut i sine komponenter. ("Rikgass" vil si at gassen foruten å inneholde den "tørre" gassen, metan, også inneholder "våte" komponenter som propan og butan.) Både Kårstø og Kollsnes har vært vurdert som ilandføringssteder for gassen. Regjeringen går inn for at gassen føres til Kårstø fordi den løsningen ved antatte nye gassvolumer vil få betydelig bedre nåverdi enn Kollsnes-løsningen.

Operatøren får støtte for anbefalingen om at driftsenheten for Åsgard legges til Stjørdal. Det anbefales at forsyningsbase, båt- og helikoptertransport legges til Kristiansund.

Totale investeringskostnader for Åsgard-utbyggingen er beregnet til om lag 36 mrd. kroner. Nåverdien for utbyggingen, med 7 pst. avkastningskrav, er anslått til 35,5 mrd. kroner. Endret plan for utbygging og drift av Osebergfeltet vil for øvrig bli behandlet ved kgl. res. senere i vår.

Lokalisering av driftsorganisasjon og base for Nornefeltet

Regjeringen foreslår at driftsorganisasjonen for Nornefeltet legges til Harstad med basedrift for skipstransport i Kristiansund. Helikoptertransport til Nornefeltet vil foregå fra Brønnøysund.

Disponering av innretningene på Odinfeltet

Stålunderstellet og dekket på Odinfeltet vil bli brakt til land for annen bruk eller resirkulering. De totale kostnadene for fjerning er anslått til 245 mill. kroner. Rørledningen vil ikke bli fjernet nå, men det vil bli gjennomført et treårig utredningsprogram for å øke kunnskapen om de langsiktige konsekvenser av å etterlate rørledninger.

Statens samlede deltagelse i petroleumsvirksomheten

Det er gjennomført to verdivurderinger av Statoil. Verdivurderingene støtter oppfatningen av at Statoil i dag framstår som et profesjonelt og godt drevet selskap av høy internasjonal kvalitet.


Informasjonssjef: Anne Ekern Tlf: 22 24 61 09


Lagt inn 19 april 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen