Historisk arkiv

Normandie: Markerte 70 år siden D-dagen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Fredag 6. juni ble 70-årsjubileet til D-dagen markert, dagen for de alliertes invasjon av Frankrike. En rekke statsoverhoder inkludert Norges var til stede under markeringen.

70-årsjubileet for D-dagen markeres i Normandie. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i samtale med veteran Wilhelm Mohr. Fotograf: Marius Lauritsen / FST-V/Forsvarets mediesenter.

Hans Majestet Kong Harald, statsminister Erna Solberg, forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og stortingspresident Olemic Thommessen ankom Normandie torsdag 5. juni. De har møtt og hedret syv norske krigsveteraner som deltok under invasjonen. 70 år senere er de tilbake på gamle tomter. Områder de aldri vil glemme.

-De gikk foran og tok opp kampen for det vi er og det vi tror på. De fortjener heder og anerkjennelse, og det har vært en stor ære å få være sammen med veteranene og å få høre deres historier disse dagene, sier forsvarsministeren.

Veteranene Rolf Kolling (t.v.) og Annæus Schjødt åpner gatene «rue d'Oslo» og «rue d'Narvik».
Veteranene Rolf Kolling (t.v.) og Annæus Schjødt åpner gatene «rue d'Oslo» og «rue d'Narvik» (foto: Marius Lauritsen, Forsvaret).

De norske veteranene som denne dagen var tilbake i Normandie var Christian Grønvold, Helge Viktor Andresen, Johannes Hjertaker, Rolf Kolling, Wilhelm Mohr, Monrad August Mosberg og Annæus Schjødt. 

- Det er spesielt og ærefullt å være med på å hedre veteranene på en dag som dette.

Det er ikke tilfeldig at KNM Thor Heyerdahl i dag ligger ankret på nøyaktig samme sted som KNM Svenner ble senket den 6.juni for 70 år siden.

6. juni 1944. Denne dagen ble 24 000 fallskjermsoldater satt inn i Normandie. 7000 skip sto for transport og i landsetting av rundt 156 000 infanterisoldater på fem ulike strender. De fikk flystøtte fra 5400 jagerfly og 3000 bombefly som gjennomførte 14 000 turer den første dagen.

President Barack Obama var på plass, sammen med president Vladimir Putin, gamle krigsveteraner og en rekke andre celebriteter. Frankrikes president François Hollande var vert for markeringen og den storstilte seremonien.

-Det var et gripende øyeblikk da veteraner fra D-dagen og invasjonen, de fleste av dem i rullestol, ble møtt med jubelrop og stående applaus fra både stats- og regjeringssjefene og de mange inviterte, sier Eriksen Søreide.

Veteraner fra andre verdenskrig på veterantur til Normandie i forbindelse med markeringen av 70-årsjubileet for D-dagen. Christian Grønvold (t.v.) og Monrad August Mosberg.
Veteraner fra andre verdenskrig på veterantur til Normandie i forbindelse med markeringen av 70-årsjubileet for D-dagen. Christian Grønvold (t.v.) og Monrad August Mosberg (foto: Marius Lauritsen, FMS).

D-dagen og invasjonen i Normandie vil bli hedret av mange allierte statsoverhoder og hundretusener av besøkende fra hele verden fra juni til slutten av august.

-De tette bånd mellom våre land springer ut av det som skjedde den 6. juni for 70 år siden. Det viser fellesskapet mellom nasjonene og de ulike forsvarsgrenene. Vi har ikke kommet uhindret dit vi er i dag. Det er det vi markerer her i Normandie disse dagene. Fred og frihet kommer ikke gratis, avslutter forsvarsminister Eriksen Søreide.