Historisk arkiv

-Økt amerikansk interesse for nordområdene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Vi opplever en økt amerikansk interesse for europeisk sikkerhet og for situasjonen i nordområdene, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide etter møtet med den amerikanske forsvarsministeren Ashton Carter.

Forsvarsministerne Ine Eriksen Søreide og Ashton Carter (USA) hadde samtaler under USA-besøket.
Forsvarsministerne Ine Eriksen Søreide og Ashton Carter (USA) hadde samtaler under USA-besøket. Foto: Marita I. Wangberg, FD

De to møttes i Washington 23. september, og reiste så sammen til Norfolk, Virginia. Dette var forsvarsministrenes tredje møte siden juni. Forsvarsministrene diskuterte den nye sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa og det tette forsvarssamarbeidet mellom Norge og USA.

- Norge og USA er strategiske partnere, og amerikansk interesse for nordområdene er viktig. Norge er en interessant alliert, både på grunn av vår geografiske plassering og på grunn av våre felles interesser. Vi ser fram til å fordype samarbeidet i tiden fremover, sier Eriksen Søreide.

Dette var forsvarsministernes tredje møte siden juni.
Dette var forsvarsministernes tredje møte siden juni. Foto: Marita I. Wangberg, FD

Maritime spørsmål var sentrale i samtalene. - Vi står i en ny sikkerhetspolitisk situasjon i Europa, som ikke vil forandre seg med det første. Vi ser ingen direkte militær trussel mot Norge i dag, men vi ser hva som skjer rundt oss. USA er vår viktigste allierte, og vi er opptatt av at de engasjerer seg i NATO og i europeisk sikkerhet. Vi må løse de utfordringene vi har i fellesskap, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

USA kommer med store styrker til Norge under vinterøvelsen Cold Response i 2016, og ønsker generelt å øve og trene mer i Europa, inkludert i Norge.
- Dette er viktig for oss, og viser at den amerikanske interessen for våre nærområder er økende, sier Eriksen Søreide, som også ønsket amerikanske styrker velkommen til den store høyprofiløvelsen i 2018. NATO-øvelsen skal foregå i Norge. Gjennom den skal alliansen øve på en såkalt artikkel fem-situasjon, altså å forsvare ett av medlemslandenes territorium mot angrep.

Lagrer materiell i Norge
Amerikanerne har i flere tiår forhåndslagret militært materiell i Norge, til bruk i en eventuell krisesituasjon.
- Nå ser vi på hvordan vi kan videreføre og videreutvikle dette samarbeidet. Det kan bli aktuelt å lagre mer amerikansk materiell i Norge, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Under samtalene ble det blant annet diskutert om det er aktuelt å lagre mer amerikansk materiell i Norge.
Under samtalene ble det blant annet diskutert om det er aktuelt å lagre mer amerikansk materiell i Norge. Foto: Marita I. Wangberg, FD


Takket Norge
Carter takket for Norges bidrag til internasjonal sikkerhet, inkludert betydelige militære bidrag til operasjonen i Afghanistan, bekjempelsen av ISIL og til NATOs luftpatruljering over Baltikum.

Kampflyene var også tema i samtalene. Den norske forsvarsministeren innledet sitt besøk til USA med å være til stede da det første norske F-35 kampflyet var ferdig fra fabrikken i Texas.

Les mer hos Pentagon.

Forsvarsministeren vil torsdag innlede på Atlantic Councils seminar «Chartering NATO’s future», sammen med blant andre den tidligere amerikanske forsvarsministeren, Chuck Hagel. Les mer her: http://www.atlanticcouncil.org/events/upcoming-events/detail/charting-natos-future