Historisk arkiv

Signering av kontrakt for nye ubåter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Samarbeidet mellom Tyskland og Norge går inn i en ny fase etter at både kontrakten på ubåtene de to landene anskaffer sammen og kontrakter for missiler og industrisamarbeid ble signert 8. juli.

Direktør Mette Sørfonden i Forsvarsmateriell signerer kontrakten 8. juli 2021.
Direktør Mette Sørfonden i Forsvarsmateriell signerer kontrakten 8. juli 2021. Foto: Endre Lunde, Forsvarsmateriell

Det var de to lands anskaffelsesorganisasjoner - Forsvarsmateriell (FMA) i Norge og Bundesamt für Ausrüstnung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr (BAAINBw) i Tyskland – som på vegne av Norge og Tyskland i dag signerte kontrakten med thyssenkruppp Marine Systems for nye ubåter. De signerte samtidig kontrakten med Kongsberg Defense and Aerospace for nye sjømålsmissiler. Industrisamarbeidsavtalen ble signert av Forsvarsdepartementet.

- Nå har vi nådd en viktig milepælen i ubåtprosjektet og i det strategiske samarbeidet med Tyskland. All honnør til dem som har arbeidet hardt for å holde tidsplanen og få kontraktene og industriavtalen på plass, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

De nye ubåtene skal leveres fra 2029 og skal være i operativ drift til utpå 2060-tallet. Industriavtalen som nå er signert vil bidra til å åpne det tyske markedet for norsk forsvarsindustri. Markeringen av samarbeidet mellom Tyskland og Norge vil skje i Kiel etter sommeren. Markeringen vil også inkludere en avduking av en modell av de nye ubåtene.