Historisk arkiv

Nordiske utenriks- og forsvarsministre møtes på Island

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Forsvarsdepartementet

11.-12 februar vil de nordiske utenriks- og forsvarsministrene ha et felles møte på Island for å diskutere aktuelle sikkerhetspolitiske spørsmål og konkret nordisk samarbeid. Samtidig stiller Norge med jagerfly i NATO-operasjonen for overvåkning og tilstedeværelse i islandsk luftrom.

Norske F-16 og amerikansk tankfly over Island.
Norske F-16 og amerikansk tankfly over Island. (Foto: Luftforsvaret)

11.-12 februar vil de nordiske utenriks- og forsvarsministrene ha et felles møte på Island for å diskutere aktuelle sikkerhetspolitiske spørsmål og konkret nordisk samarbeid. Samtidig stiller Norge med jagerfly i NATO-operasjonen for overvåkning og tilstedeværelse i islandsk luftrom.

Norge, Sverige og Finland gjennomfører også øvelsen Iceland Air Meet, der jagerfly fra de tre landene øver sammen over Island. Norge har seks jagerfly på Island fra 27. januar – 21. februar 2014.

- NATO vil på kort varsel slutte opp om forsvaret av Island dersom det skulle bli behov for det. Allierte land gjennomfører det jevnlig tilstedeværelse og overvåkning av dette luftrommet.  For første gang øver svenske og finske jagerfly samtidig med en slik operasjon. Dette er en spennende ramme rundt det nordiske utenriks- og forsvarsministermøtet, sier utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Dette er første gang NATO flyr sammen med partnere over Island.

Nordisk samarbeid
På utenriks- og forsvarsministermøtet skal videreutvikling av det nordiske samarbeidet diskuteres. Andre temaer er den sikkerhetspolitiske utviklingen i Arktis, NATO/partnerskap og internasjonal krisehåndtering.
- De nordiske landene deler mange utenriks-, sikkerhets- og forsvarspolitiske interesser og utfordringer. Vi har et sterkt nordisk samarbeid, og ønsker å utvikle dette videre, sier utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Utenriksministrene skal dessuten ha et eget møte hvor de blant annet skal diskutere fremtidig nordisk utenrikspolitisk samarbeid i FN.

Norge har formannskapet for det nordiske forsvarssamarbeidet Nordefco i 2014. Les mer om prioriteringene her.

Det er andre gang det arrangeres denne typen møte. Forrige nordiske utenriks- og forsvarsministermøte var i Bodø høsten 2012.

Les mer her:

Norge overvåker Islands luftrom

Nordisk samtrening i gang på Island

Priv til red:
Kontaktperson for forsvarsministeren: Marita I. Wangberg, miw@fd.dep.no eller 90512319. 

Kontaktperson for utenriksministeren: Astrid Versto, asve@mfa.no eller 90192920

Det blir arrangert mediedag 12. februar. Kontaktperson og påmelding til Hrafnhildur B. Stefánsdóttir i den islandske kystvakten,  telefon +354 545 2041. E-post: Hrafnhildur@icg.is eller pr@lhg.is


Program for mediedagen 12. februar
(med forbehold om endringer)

11.00 Velkommen/presentasjoner
12.00 Pressekonferanse med de nordiske utenriks- og forsvarsministrene
12.30 Lunsj
13.30-14.00 Se take-off /landing, kontroll og varsling, statisk utstilling.
15.30 Mediedagen avsluttes

Norske F-16 er på plass på Island.
Norske F-16 er på plass på Island. (Foto: Luftforsvaret)