Historisk arkiv

Forlenger transportflybidraget til FN-operasjonen i Mali

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Det norske transportflyet skal bidra til FN-operasjonen MINUSMA i Mali i ti måneder fra 1. januar 2016. – Et viktig bidrag for FN, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Statsminister Erna Solberg kunngjorde det utvidede norske FN-bidraget under et internasjonalt møte ledet av president Barack Obama mandag kveld.

Norge har tidligere tilbudt FN transportflyet for seks måneder. Nå utvides perioden til ti måneder i 2016. C-130J-bidraget skal baseres ved flyplassen i Bamako-området sør i Mali og transportere forsyninger og personell til det risikoutsatte Nord-Mali.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvarets mediesenter

-Dette er en svært etterspurt nisjekapasitet som øker MINUSMAs operative evne, og gjør at operasjonen blir mindre avhengig av transport på de risikoutsatte veiene. Det gir også Norge et solid fotavtrykk i en FN-operasjon, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Forlenger leirdriften
I tillegg til transportflyet tilbyr Norge å forlenge driften av leiren for analyseenheten ASIFU. Det norske ASIFU-bidraget avsluttes i høst, men tre av analytikerne blir igjen i tre måneder for å sikre en god overgang med analytikerne som overtar etter Norge. Norge vil også vurdere muligheten for å tilby et ingeniørelement med kapasitet til å håndtere improviserte bomber, fortrinnsvis til MINUSMA, i 2017.

Bakgrunn

FNs sikkerhetsråd anser situasjonen i Mali for å utgjøre en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet, og vedtok 25. april 2013 å opprette en FN-operasjon i Mali (MINUSMA).

Norge har siden 2013 bidratt med stabsoffiserer og analytikere som jobber med å analysere informasjon og sette sammen et godt situasjonsbilde for FN-operasjonen. Dette bidraget avsluttes i høst. I tillegg har Norge stilt med personell for å bygge opp og drifte leiren på flyplassen ved Bamako, og har støttet Sverige med etablering av deres leir.

Les mer her.