Historisk arkiv

Norge og Australia undertegner avtale om JSM-samarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Australia skal nå bidra i utviklingen av ny kapasitet i søkeren til det langtrekkende missilet Kongsberg utvikler for Norges nye kampfly, F-35.

Norge og Australia undertegnet tirsdag 15 september en avtale der Australia vil finansiere utviklingen av en ny kapasitet i søkeren på det norskutviklede missilet Joint Strike Missile (JSM). Hvis Australia senere velger å gå til anskaffelse av JSM vil Norge og Australia dele kostnadene ved å integrere missilet på F-35. Avtalen bygger på den enigheten som ble nådd under statssekretær Øystein Bø sitt besøk til Australia i februar, og i tillegg til å gi Norge et bedre og mer konkurransedyktig missil markerer den første gang et annet land åpner for å dekke deler av de norske JSM-kostnadene.

- JSM vil bli et av hovedvåpnene for det fremtidige norske Forsvaret, og denne avtalen bekrefter at andre land ikke bare ser verdien av hva missilet kan levere, men også vil bidra til å gjøre det enda bedre. Selv om dette foreløpig ikke endrer de norske kostnadene så sørger dette for at vil vil kunne få enda mer operativ evne igjen for de midlene vi investerer i utviklingen og integrasjonen av JSM, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Forsvarsministeren besøker i dag Lockheed Martins fabrikk i Fort Worth, Texas, hvor norske F-35 produseres. Tirsdag skal hun delta i den formelle avdukingen av det første norske flyet sammen med forsvarssjefen, ledelsen i Lockheed Martin og Frank Kendall, den amerikanske assisterende forsvarsministeren for anskaffelser. Flere representanter for de andre landene i F-35-partnerskapet vil også delta i markeringen, og forsvarsministeren mener dette illustrerer betydningen av det nære internasjonale samarbeidet F-35 bidrar til å etablere. 

- Dette er et godt eksempel på et samarbeid der to land bidrar med sin spesialkompetanse og sammen utvikler et bedre system enn vi kunne gjort hver for oss. Dette er F-35-samarbeidet i et nøtteskall, og et viktig eksempel på de positive ringvirkningene programmet har ut over selve flyene, sier forsvarsministeren.

JSM og F-35
JSM og F-35. Foto: US Air Force/Forsvarsdepartementet

Joint Strike Missile er et langtrekkende presisjonsstyrt missil som kan bæres innvendig i F-35. Gjennom en kombinasjon av avanserte materialer i selve missilet, evnen til å fly lavt og følge terrenget og en passiv søker vil missilet blir svært vanskelig å oppdage og stoppe selv for avanserte forsvarssystemer. Søkeren som Kongsberg i dag utvikler for Norge er basert på en teknologi kjent som "imaging infra red" der missilet gjenkjenner mål basert på varmeutstråling. Under den nye avtalen vil den australske avdelingen av BAE Systems på oppdrag fra det australske forsvaret gjøre JSM i stand til å finne mål basert på utstrålte elektronisk signaler. Dette gjør missilet enda bedre i stand til å finne og kjenne igjen mål i et moderne stridsmiljø.

Missilet utvikles av Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) på oppdrag fra Forsvaret, og skal integreres i F-35 som del av den første runden med oppgraderinger av flyet i perioden 2022-2024. KDA har hentet inn komponenter og teknologi fra et bredt nettverk av underleverandører både i Norge og internasjonalt for å utvikle missilet, og har estimert at JSM gjennom levetiden kan generere 20-25 milliarder kroner i verdiskapning for norsk industri.

- Regjeringen er opptatt av å sikre en konkurransedyktig norsk forsvarsindustri, og en av de viktigste måtene vi kan gjøre det på er gjennom å etablere denne typen samarbeid med andre land. Vi legger forholdene til rette og investerer tungt i nye kapasiteter, og nå blir det opp til industrien å vise at de kan levere, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.