Historisk arkiv

Forsvarets bidrag til kapasitetsbygging i Sahel-regionen i 2020

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Regjeringen har besluttet at Forsvaret skal bidra til trening og mentorering av regionale sikkerhetsstyrker i Sahel-regionen i Afrika. I 2020 vil Norge delta med forsvarspersonell og økonomisk støtte til et regionalt akademi for kapasitetsbygging i Elfenbenskysten. Forsvaret vil også delta i et flernasjonalt program for kapasitetsbygging i Niger, og i neste års øvelse Flintlock.

– Hensikten med innsatsen er å trene sikkerhetsstyrkene i regionen til å håndtere en stadig mer krevende sikkerhetssituasjon. Utfordringene er sammensatte og må møtes med både politiske, humanitære og militære virkemidler som kan bidra til utvikling i regionen, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Utviklingen i Sahel preges av terrorisme, voldelig ekstremisme og organisert kriminalitet.

Flere av de ekstremistiske gruppene i Sahel har bånd til al-Qaida og ISIL. Gruppene gjennomfører terroranslag mot lokale mål og mot vestlige interesser.

– Denne utviklingen har også negative ringvirkninger for europeisk og vestlig sikkerhet. Vi ser nå en økende tendens til at urolighetene også påvirker tilstøtende områder i Vest-Afrika. Ved å delta i denne typen aktiviteter styrker vi også Forsvarets evne til å håndtere krisesituasjoner i regionen. Det styrker kunnskapen om lokale forhold, og vil gjøre Forsvaret bedre forberedt dersom norske borgere og norske interesser igjen skulle bli direkte truet, slik som de ble under In Amenas i 2013, sier forsvarsministeren.

 

 

Bakgrunn:

  • Flintlock er en flernasjonal årlig kapasitetsbyggingsaktivitet som USA har tatt initiativ til. Øvelsen roterer mellom de ulike Sahel-landene.
  • I 2019 deltok 15 vestlige land og 16 land fra regionen på øvelsen.
  • Vestlig militært personell trener sikkerhetsstyrker i regionen blant annet for å bli bedre i stand til å håndtere den økende terrortrusselen. Det er bred internasjonal deltakelse på Flintlock. Norge har deltatt med mindre bidrag i enkelte år tidligere.
  • Kapasitetsbygging vil si å utdanne, trene og/eller mentorere lokale styrker.