Historisk arkiv

Dugnaden mot spredning av korona-virus forandrer frigjørings- og veterandagen 8. mai

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Forsvarsdepartementet

På grunn av korona-pandemien vil årets markering av frigjørings- og veterandagen på Akershus festning kun bestå av bekransning, flaggheis og salutt. For å begrense smittespredning vil vi ikke invitere gjester eller publikum. Overrekkelse av medaljer vil skje ved neste års markering.

Dugnaden mot spredning av korona-virus forandrer frigjørings- og veterandagen 8. mai
Dugnaden mot spredning av korona-virus forandrer frigjørings- og veterandagen 8. mai Foto: Forsvaret

Frigjøringen 8. mai 1945 er en av de største begivenhetene i Norges historie som selvstendig nasjon.

– 8. mai markerer vi de alliertes seier i andre verdenskrig. I år skulle vi feiret 75 år i frihet. Det blir stadig færre veteraner igjen fra andre verdenskrig, og vi hadde planlagt å hedre disse på 8. mai sammen med tidsvitner fra krigen. Slik kan det dessverre ikke bli på grunn av koronaviruset. I stedet har regjeringen besluttet at vi særlig skal hedre dem som bidro i militær og sivil motstand og dem som sterkest ble rammet av krigens konsekvenser under neste års markering, sier statsminister Erna Solberg.

Regjeringens representanter vil i år ikke delta på eventuelle lokale markeringer rundt om i landet. Regjeringen anbefaler at disse også begrenses og holdes innenfor helsemessig forsvarlige rammer.

– Fred og frihet er ikke noe vi har fått gratis og vi må aldri glemme denne viktige delen av vår historie. 8. mai minner oss om at noen har kjempet og ofret for vår frihet. De skal ha sin del av æren for at vi i dag bor i et fritt demokrati, og fortjener vår respekt. På samme måte anerkjenner vi den 8. mai også innsatsen til dagens veteraner fra internasjonale operasjoner, avslutter forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. 

Forsvarsdepartementet vil sende brev til landets kommuner om endrede rammer for frigjørings- og veterandagen som følge av korona-pandemien. De som har deltatt i internasjonale operasjoner i nyere tid eller som på annen måte har gjort seg fortjent til medalje, og skulle fått utdelt disse 8. mai i år, vil få de til neste år. Gjennom media vil årets markering gjøres tilgjengelig for publikum.

Forsvarssjef admiral Haakon Bruun-Hanssen og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen snakker med krigsveteranen Erling Lorentzen ved Retterstedet på Akershus festning under Frigjørings- og veterandagen 8. mai 2018.
Forsvarssjef admiral Haakon Bruun-Hanssen og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen snakker med krigsveteranen Erling Lorentzen ved Retterstedet på Akershus festning under Frigjørings- og veterandagen 8. mai 2018. Foto: Forsvaret