Historisk arkiv

Finansdepartementet foreslår endringer i flere lover på finansmarkedsområdet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Finansdepartementet

Regjeringen legger frem forslag til endringer i en rekke lover på finansmarkedsområdet.

De viktigste forslagene er:

  • Mer effektiv innhenting av opplysninger: Finansdepartementet foreslår endringer som skal legge til rette at finansforetak og inkassoforetak kan innhente visse opplysninger fra Folkeregisteret på en enklere og mer effektiv måte. Forslagene gjelder for utlevering av opplysninger om foreldreansvar og kontaktopplysninger for dødsbo direkte fra Folkeregisteret til finans- og inkassoforetakene.
  • Krav til informasjon til medlemmer av supplerende pensjonsordninger: Finansdepartementet foreslår bestemmelser for å gjennomføre direktiv 2014/50/EU om minstekrav knyttet til supplerende pensjonsordninger for å styrke arbeidstakermobiliteten. Det foreslås blant annet bestemmelser om informasjonsplikt, som vil gi aktive og fratrådte medlemmer av offentlige og private tjenestepensjonsordninger rett på informasjon på forespørsel.
  • Tilpasning til kapitalkravsregelverket CRR/CRDIV: Som ledd i gjennomføringen av rettsaktene CRR/CRD IV - EUs kapitalkravsregelverk for kredittinstitusjoner og verdipapirforetak – foreslår Finansdepartementet blant annet å lovfeste en nedre grense for krav til startkapital for bank eller kredittforetak, og hjemmel for unntak fra krav om samtykke ved opptak av ansvarlig kapital.
  • Utenrettslig tvisteløsningsorgan: Finansdepartementet fremmer i tillegg et forslag om en bestemmelse om utenrettslig tvisteløsningsorgan for løsning av tvister knyttet til forordning (EU) 2015/751 om formidlingsgebyrer for kortbaserte betalingstransaksjoner.

Prop. 128 L (2018–2019) - Endringer i finansforetaksloven mv. (diverse endringer)