Historisk arkiv

Høring om endringer i forsikringsforetakenes kapitalkrav for boliglån

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet har i dag sendt på høring et forslag om tilpasninger i Solvens II-regelverket. Forslaget kan gjøre forsikringsforetakenes kapitalkrav for boliglån likere bankenes kapitalkrav.

Finanstilsynet har på oppdrag fra Finansdepartementet vurdert tilpasninger i den norske gjennomføringen av Solvens II-regelverket for å gi likere kapitalkrav på boliglån for banker og forsikringsforetak.

En EØS-tilpasning til Solvens II-forordningen gir nasjonale myndigheter mulighet til å sette et gulv for antatt tap ved mislighold (LGD) i forsikringsforetakenes kapitalkravsberegninger for boliglån, slik at kapitalkravene blir likere bankenes kapitalkrav for boliglån etter CRR/CRD IV-regelverket.

Forslaget fra Finanstilsynet innebærer at det fastsettes et gulv på 30 prosent i beregningen av LGD, slik at kapitalkravet for motpartsrisiko beregnes med et gulv på 4,5 prosent av lånets verdi. Ved utgangen av 2018 utgjorde boliglån 42 milliarder kroner, eller rundt 2,4 prosent, av den samlede forvaltningskapitalen for forsikringsforetakene.

Les mer: