Forsiden

Historisk arkiv

Helse- og omsorgsdepartementet stiller ikke krav til hårvask eller hårvaskservant

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Det er ikke aktuelt å innføre påbud om å vaske frisørkunders hår eller å stille krav om at salongene må ha hårvaskeservant. Hensynet til smittevern og hygiene gir ikke grunnlag for å påby hårvask eller hårvaskservant.

""
Helse- og omsorgsdepartementet krever hverken hårvask eller vask til hårvask hos frisører. Foto: Unsplash.com

Forskrift om hygienekrav for frisør-, hudpleie-, tatoverings- og hulltakingsvirksomhet skal sikre tilfredsstillende hygieniske forhold og hindre overføring av smittsomme sykdommer, og stiller krav til blant annet rengjøring av utstyr og frisørens hender.

Reguleringen skal sikre at infeksjoner og smitte ikke overføres mellom kunder. Kravet innebærer et påbud om innlagt vann og tilstrekkelig antall vaskeservanter. Departementet vil vurdere eventuelle presiseringer av dette i forskriften i samråd med Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

Bakgrunn

Det har den senere tid vært medieoppmerksomhet knyttet til frisørbransjens ulike forståelse av hygienekravene i forskrift om hygienekrav for frisør-, hudpleie-, tatoverings- og hulltakingsvirksomhet. Mandag 11. desember ble det derfor gjennomført et møte representanter fra embetsverket i Helse- og omsorgsdepartementet, Helsedirektoratet, Cutters og NHO (inkl. NFVB og Fagforbundet).