Historisk arkiv

Endringer i abortloven

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Regjeringen legger i dag frem en proposisjon med forslag til endringer i abortloven for å regulere adgangen til fosterreduksjon. Fosterreduksjon er et inngrep der svangerskapet avsluttes for ett eller flere fostre, mens gjenværende foster eller fostre utvikler seg videre.

Etter forslaget skal det kreves tillatelse fra en abortnemnd ved alle slike inngrep, uavhengig av når i svangerskapet inngrepet utføres. Alle søknader om abort etter uke tolv behandles i dag i nemnd. De fleste fosterreduksjoner blir utført etter uke tolv. Det er derfor naturlig at de også behandles i nemnd.

Kriteriene for å innvilge fosterreduksjon skal etter forslaget være de samme som dagens kriterier for å innvilge abort etter uke tolv. De sier blant annet at abort kan innvilges dersom det er fare for sykdom hos fosteret eller kvinnen, eller det vil sette kvinnen i en vanskelig livssituasjon å få barn. Abortnemndene skal fortsatt legge stor vekt på hvordan kvinnen bedømmer sin egen situasjon.

Nemndene skal også kunne innvilge fosterreduksjon der antall fostre reduseres til to eller flere på grunn av risikoen for spontanabort og tidlig fødsel ved flerlingsvangerskap.

Les regjeringens forslag om endringer i abortloven (fosterreduksjon) (Prop. 106 L (2018–2019))