Historisk arkiv

Svein Andersen (67) fikk første vaksine i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Svein Andersen (67) på Ellingsrudhjemmet i Oslo var den første som fikk koronavaksine i Norge. De kommende dagene vil 5000 eldre i sju kommuner bli vaksinert.

Svein Andersen (67) fikk den første vaksinedosen i Norge.
Svein Andersen (67) fikk den første vaksinedosen i Norge. Foto: SMK

- Dette er årets fineste julegave. Det er mange som har jobbet lenge og hardt for at denne dagen skulle komme. Nå er den endelig her. Dette betyr ikke at vi får hverdagen vår tilbake ved et trylleslag, men at vi begynner på den store jobben som vil føre til at stadig flere er beskyttet mot alvorlig sykdom som en følge av koronaviruset, sier statsminister Erna Solberg.

De første 10.000 vaksinedosene kom til Norge 26. desember og blir fordelt på rundt 5000 personer, som får én dose nå og én dose om tre uker.

Fortsatt smitteverntiltak

Helse- og omsorgsminister Bent Høie understreker at det er fortsatt er viktig at smitten ikke øker de neste månedene mens vaksineringen finner sted.

- Kommunene som skal stå for vaksineringen må få bruke kreftene sine på denne jobben og ikke på å slå ned lokale smitteutbrudd. Det vil ta tid før vi kan lette på tiltakene som skal hindre at smitten sprer seg. Vi må fortsette å holde avstand, holde rene, hold nede antall personer vi møter og holder oss hjemme hvis vi er syke, sier Høie.

Sykehjemsbeboere først

I første omgang er det sykehjemsbeboere som skal vaksineres. Folkehelseinstituttet har anbefalt at den første leveransen blir fordelt til sykehjem i kommunene Oslo, Stange, Hamar, Ringsaker, Sarpsborg, Fredrikstad og Hvaler.  Vaksineringen i disse kommunene vil starte 28. desember.

BioNTech og Pfizer-vaksinen har noen få dagers levetid utenfor ultrafrysere. Av praktiske hensyn og for å redusere risiko i forbindelse med en komplisert logistikk, er Oslo-området valgt. Dette er også det området i Norge som har høyest smittetrykk.

Den neste leveransen kommer 28. desember og blir på rundt 34.000 doser. Deretter er det forventet leveranser på 40.000 vaksinedoser per uke i ukene fremover. Disse vil fordeles over hele landet, i tråd med anbefalingen fra FHI.

Norge har fått vaksiner gjennom deltakelse i EUs innkjøpsordning, og tett samarbeid med Sverige.

Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) anbefalte 21. desember en betinget godkjenning av Comirnaty, koronavaksinen fra BioNTech og Pfizer. Samme dag vedtok Europakommisjonen godkjenning av vaksinen.