Historisk arkiv

Alle EU/EØS-land aksepterer koronasertifikat ved reiser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Når EU-forordningene om koronasertifikat trer i kraft i dag, 1. juli, er alle EU/EØS-land forpliktet til å akseptere koronasertifikat som bevis på gjennomgått sykdom, vaksinering eller negativ test ved reiser. Koronasertifikatet må være koblet til EUs løsning.

Personer som er fullvaksinerte (se faktaboksen under) eller har gjennomgått koronasykdom i løpet av de siste seks månedene, og som kan dokumentere dette gjennom et verifiserbart koronasertifikat som er koblet til EUs løsning, vil kunne reise fritt inn i Norge uavhengig av hvilket land de kommer reisende fra.

De slipper karantene, test før ankomst, test på grensen og krav til å registrere seg ved innreise.

De som kun har fått én vaksinedose må i karantene hvis de kommer fra røde land eller mørkerøde land.

FAKTABOKS:

Fullvaksinerte

  • Fått to vaksinedoser, og det har gått minst én uke siden du fikk den siste dosen.
  • Fått vaksine med éndose-vaksine (Janssen), med virkning fra 3 uker etter vaksinasjonen.
  • Gjennomgått covid-19 og fått én dose med koronavaksine for minst én uke siden. Du kan ikke få vaksinedosen før tre uker etter du tok testen som var positiv.
  • Fått én vaksinedose og minst tre uker etter har testet positivt på en koronatest. Du er da fullvaksinert når du er ferdig med isoleringen.

Fra og med 5. juli opphever Utenriksdepartementet reiserådet som fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til landene i EØS/Schengen og Storbritannia.