Historisk arkiv

Godtar koronasertifikat fra England og Wales fra 12. august

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Norge vil fra 12. august klokken 15.00 godta NHS Covid Pass fra England og Wales. Da tas løsningen for å verifisere QR-koden i NHS Covid Pass i bruk på grensen.

Det betyr at personer fra England og Wales som er fullvaksinert med vaksiner godkjent av den europeiske legemiddelmyndigheten EMA, kan reise fritt inn i Norge. Det samme gjelder de som har gjennomgått koronasykdom de siste seks månedene. De slipper da innreisekarantene, og trenger ikke å ha med attest på negativ test, fylle ut innreiseregistreringsskjema eller ta test på grensen.

–Jeg er glad for at vi nå får på plass denne løsningen. Mange i disse landene har nære forbindelser til Norge, og nå blir det enklere for dem å komme hit, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Reisende fra England og Wales med gyldig NHS Covid Pass som er på karantenehotell i Norge når endringen trer i kraft torsdag, kan forlate hotellet.

Norge vil ikke kunne verifisere koronasertifikat for de brukerne som har papirversjonen fordi det ikke inneholder QR-kode. Dersom papirsertifikatet fra NHS (National Health Service) etter hvert får en verifiserbar QR-kode, vil også det kunne godkjennes i Norge.

Det er ventet at også Nord-Irland og Skottland vil få på plass digitale, verifiserbare koronasertifikat tilsvarende NHS Covid Pass i løpet av den nærmeste tiden. Da vil Norge utvikle løsninger slik at også disse kan verifiseres i Norge.

I Storbritannia inngår Novavax-vaksinen i kliniske studier, og deltagerne gis rett til NHS COVID pass. Helsedirektoratet har anbefalt å vente med å akseptere Novavax til den blir EMA-godkjent. Det betyr at personer som har mottatt Novavax-vaksinen som et ledd i en klinisk studie vil omfattes av de ordinære innreiserestriksjonene som gjelder for personer som ikke er å anse som fullvaksinerte eller har gjennomgått covid-19 de siste seks månedene.