Historisk arkiv

Norge gir 200 millioner til å utvikle nye koronavaksiner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Norge gir 200 millioner kroner til å utvikle vaksiner som kan beskytte mot fremtidige varianter av koronaviruset. Pengene går til Den globale koalisjonen for forebygging av epidemier og pandemier (CEPI).

– Koronaviruset endrer seg stadig og tilpasser seg omgivelsene. Det kan oppstå nye varianter som er mer resistente mot vaksine. For å sikre oss mot dette gir Norge ytterligere 200 millioner kroner til CEPI. Midlene skal gå til å utvikle vaksiner som skal beskytte mot mulige framtidige virusvarianter, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

– Norge har i lang tid vært ledende i arbeidet med global helse. For regjeringen er det viktig å fortsette den store innsatsen på dette feltet i den internasjonale kampen mot covid-19. Det aller viktigste nå er å sikre finansiering og maksimal hastighet på utvikling, kvalitetssikring og produksjon av vaksiner. Vi øker derfor finansieringen slik at det internasjonale vaksineutviklingssamarbeidet CEPI kan utvikle vaksiner som beskytter mot flere varianter av koronaviruset, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein. 

Mens de fleste vaksineprodusenter utvikler vaksiner etter at de nye virusvariantene har oppstått, satser CEPI på å utvikle vaksiner som skal beskytte mot et bredt spekter av virusvarianter, også fremtidige varianter. Bakgrunnen er at man allerede i dag ser at noen av de nye virusvariantene er vanskeligere å stoppe med vaksinene som brukes i dag. Støtten til CEPI skal bidra til at Norge og Europa er bedre rustet til å møte mulige fremtidige virusutbrudd.

Norge samarbeider med Tyskland, Wellcome stiftelsen og andre bidragsytere til CEPI for dette formålet. Tyskland meldte fredag at de vil bidra med over 2 milliarder kroner til CEPI.

Om CEPI

  • Den globale koalisjonen for forebygging av epidemier og pandemier
  • Norge var blant initiativtakerne til CEPI. Andre givere og partnere er blant annet Storbritannia, Tyskland, Bill & Melinda Gates Foundation og Wellcome Trust.
  • Norge har tidligere annonsert at støtten til CEPI økes med 2,2 milliarder kroner for perioden 2020-2030. De 200 millioner kronene kommer ut over dette beløpet.