Historisk arkiv

Grensekontroll av lystbåter som ankommer Norge fra utlandet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Som en følge av koronasituasjonen må lystfartøy som ankommer Norge fra utlandet i sommer underlegges ordinær grensekontroll og det samme test- og karanteneregelverket som reisende med bil og fly.

- Det er fortsatt behov for kontroll med innreise til Norge. Politiet har ikke kapasitet til å gjennomføre en like grundig grensekontroll på sjøen som på land- og luftgrensen. Derfor begrenser vi midlertidig hvilke havner man kan benytte seg av i sommer hvis man kommer fra utlandet med lystbåt, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

Følgende havner fastsettes som lovlige grense­passerings­steder for reisende med lystbåter: Hammerfest, Tromsø, Bodø, Trondheim, Ålesund, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Sandefjord, Oslo Havn og Halden/Sponvika. 

- Denne gruppen med godkjente havner for lyst­fartøyer vil gi de reisende mulighet til å benytte seg av en sentral havn i hvert politidistrikt, samtidig som politiet vil kunne kontrollere alle reisende som fremstiller seg for kontroll ved grense­passerings­stedet, sier justisministeren.

Endringene gjelder for båt eller annen flytende innretning (…) som brukes til ferie- eller fritidsformål (lystfartøyer) trer i kraft mandag 21. juni kl. 12.00, og gjelder til 30. september 2021. Endringene fastsettes uten høring.