Historisk arkiv

Styrker politibudsjettet kraftig for å bedre beredskap og hindre vold og overgrep

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

– I 2021 fortsetter regjeringen den historiske styrkingen av politiet og beredskapen i Norge, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland. Vi har aldri hatt flere politifolk over hele landet enn nå, og politiet er bedre rustet til å bekjempe alvorlig kriminalitet enn noen gang tidligere – og spesielt kriminaliteten som rammer de svakeste i samfunnet.

I tildelingsbrevet for 2021 til Politidirektoratet får politiet mer penger til å ansette enda flere politifolk der folk bor og ferdes, til å fortsette forbedringen innenfor straffesaksområdet, samt økt innsats mot gjengkriminalitet. Forebygging av vold i nære relasjoner, og spesielt vold og overgrep mot barn, skal fortsatt være et prioritert område for politiet.

Flere politifolk lokalt

På bakgrunn av det største oppbemanningsløftet av nye, varige politistillinger i moderne tid, skal Politidirektoratet styrke de geografiske driftsenhetene i politidistriktene og sørge for økt lokal tilstedeværelse. I politibudsjettet er det en økning på 578 millioner kroner til dette formålet. – Vi klarte i 2020 å nå målet om 2 politifolk per 1000 innbyggere, og vi ba POD i tillegg å opprette 400 midlertidige stillinger for å håndtere koronapandemien, sier Mæland. Denne budsjettøkningen skal sikre at disse stillingene blir permanente, og vi styrker den delen av politiet som står nærmest folket – politifolk i de geografiske driftsenhetene.

Forebygging av vold i nære relasjoner

– Vi trenger et politi som er rustet til å kunne hindre alvorlig kriminalitet som vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner, understreker statsråden. Når kriminaliteten endrer seg må også politiet endre seg, og prioriteringene i tildelingsbrevet avspeiler dette.  Tildelingsbrevet gir føringer om at politiet skal øke sin kompetanse og tilstedeværelse knyttet til det digitale rom. Det er viktig at politiet retter oppmerksomhet mot sikring, håndtering og bruk av digitale bevis i straffesaker. Det pågår også et arbeid med en tverrdepartemental handlingsplan mot vold i nære relasjoner og en tverrdepartemental strategi mot internettrelaterte overgrep som involverer politiet.

Færre straffesaker på vent

Bevilgningen øker i 2021 med 39 millioner kroner til påtalejurister i politiet for å bygge ned restansene i domstolene, samtidig som de gode resultatene knyttet til straffesaksrestanser i politiet opprettholdes. I tildelingsbrevet legges det i tillegg vekt på at Politidirektoratet skal videreføre den positive utviklingen når det gjelder saksbehandlingstid for volds- og voldtektssaker. Politiet må imidlertid også vurdere tiltak for å sikre mer stabil kapasitet og kompetanse på etterforskningsfeltet, blant annet når det gjelder internettrelaterte seksuelle overgrep.

60 millioner for å bekjempe gjengkriminalitet

Politidirektoratet tildeles 60 millioner kroner til tiltak mot ungdoms- og gjengkriminalitet. Det skal legges vekt på forebygging av ungdomskriminalitet og rekruttering av unge til kriminelle gjengmiljøer, og den bekjempende innsatsen mot kriminelle gjenger skal intensiveres. – Når vi ser mindre grupperinger skape utrygghet i lokalmiljøene, er det vår plikt å reagere. I verste fall ender de unge opp i etablerte kriminelle grupper, det kan vi ikke akseptere. Dette må vi stanse, understreker Mæland. Derfor vil regjeringen denne våren også utarbeide en stortingsmelding om ungdoms- og gjengkriminalitet.

Hatkriminalitet skaper frykt

Regjeringen vil styrke det forebyggende arbeidet mot hatkriminalitet med nye stillinger til et nasjonalt kompetansemiljø - Hatkriminalitet er alvorlig, både for dem som rammes direkte og fordi det rammer indirekte ved å skape frykt hos en gruppe i befolkningen, sier Mæland. Det bevilges syv millioner kroner til å etablere et nasjonalt kompetansemiljø som skal være til støtte for alle politidistrikt.

Tildelingsbrevet 2021 Politidirektoratet (PDF)