Historisk arkiv

Ny strategi for yrkesfaglærere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Norge trenger flere yrkesfaglærere fremover som kan gi landet dyktige fagarbeidere. Med ny strategi vil kunnskapsministeren rekruttere flere yrkesfaglærere, og styrke kompetansen til de som allerede jobber i skolen.

Torbjørn Røe Isaksen
Foto: KD

– Norge kommer til å trenger mange fagarbeidere fremover, og vi trenger fagarbeidere i verdensklasse. Gode fagarbeidere får vi kun med mange nok dyktige yrkesfaglærere. Derfor satser vi nå på yrkesfaglærerne, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Norge kommer til å trenge flere yrkesfaglærere fremover. Mange yrkesfaglærere i skolen mangler lærerutdanning, og mange lærere trenger kompetanseutvikling fordi arbeidslivet de underviser i utvikler seg. Dette er utfordringer som regjeringen ønsker å møte med den nye strategien. 

Utdannings- og rekrutteringsstipend

­I høst innførte regjeringen utdanningsstipendet for at alle som jobber som yrkesfaglærere får mulighet til å ta lærerutdanning. Nå utvider regjeringen ordningen med et rekrutteringsstipend.
– Målet er å rekruttere fremtidige yrkesfaglærere som ikke jobber i skolen i dag. Disse kan søke om et stipend som kan gjøre det enklere økonomisk å kombinere utdanning og deltidsjobb. Det kan føre til at mange som har tenkt på en lærerkarriere, og nå opplever å være i en usikker jobbsituasjon, får et dytt i retning skolen, sier Røe Isaksen. 

Regjeringen oppretter også flere plasser i lærerutdanningen. Det blir opprettet flere PPU-plasser for kandidater med teknologisk fagbakgrunn. I tillegg skal regjeringen jobbe videre for at lærerutdannings-institusjonene skal tilby fleksible utdanningsløp, der lærerne bor.

Kompetanseutvikling

I tillegg er regjeringen opptatt av å sikre at yrkesfaglærere har gode muligheter til kompetanseutvikling.
– Vi har bevilget penger til å utvikle og prøve ut etter- og videreutdanning som er godt tilpasset yrkesfaglæreres og arbeidslivets behov. Å undervise i et klasserom er noe annet enn å gi opplæring i et verksted eller i et kjøkken. Det må vi anerkjenne når vi lager tilbud, sier kunnskapsminister Røe Isaksen. 

I tillegg bygger strategien videre på eksisterende tiltak. Regjeringen vil fortsatt bevilge penger slik at bedrifter kan bidra til faglig oppdatering for yrkesfaglærere gjennom hospitering og kortere kurs.