Historisk arkiv

Holbergprisen til "allmennhetens filosof"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

I dag ble det gjort kjent at amerikanske Martha C. Nussbaum tildeles Holbergprisen for sin fremragende forskning innen filosofi og beslektede fagfelt. I tillegg får den unge finsk-russiske statsviteren Daria Gritsenko Nils Klim-prisen.

Daria Gritsenko er tildelt Nils Klim-prisen og Martha C. Nussbaum får Holbergprisen for 2021.
Daria Gritsenko er tildelt Nils Klim-prisen og Martha C. Nussbaum får Holbergprisen for 2021.

– Jeg vil sende de hjerteligste gratulasjoner til Martha Naussbaum og Daria Gritsenko som vinnerne av Holbergprisen og Nils Klim-prisen, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

Akademisk autoritet innen filosofi

Holbergprisen er en internasjonal forskningspris der forskere innenfor humaniora, samfunnsvitenskap, jus og teologi blir hedret for akademiske bragder. Holbergprisen har en verdi på 6 millioner kroner og deles hvert år ut i en høytidelig seremoni ved Universitetet i Bergen i juni.

I dag offentliggjorde Holbergstyret at det er professor Martha Nussbaum ved University of Chicago som vinner Holbergprisen 2021. Nussbaum er professor i rettsvitenskap og etikk og er i dag en av verdens mest produktive og velkjente filosofer. I tillegg til å være en banebrytende forsker, er hun også kjent som en allmennhetens filosof, som behandler dagsaktuelle spørsmål som får konkrete økonomiske, politiske og juridiske konsekvenser for menneskers liv. Nussbaum er særlig kjent for å ha utviklet en metode for å analysere menneskelige livsvilkår. Metoden brukes nå i studier av fattigdom, utvikling, sosial eksklusjon og ulikhet.

Nils Klim-prisen til ung finsk-russisk statsviter

I år går Nils Klim-prisen til den finsk-russiske statsviteren Daria Gritsenko. Hvert år deles prisen ut til en nordisk forsker under 35 år som har utmerket seg innenfor Holbergprisens fagområder. Denne prisen har en verdi på 500 000 kroner og overrekkes under samme seremoni som Holbergprisen ved Universitetet i Bergen.

Daria Gritsenko får prisen for sitt betydelige bidrag til forskning i krysningsfeltet mellom statsvitenskap, miljøstudier og digital humaniora. Hun har spesialisert seg innen arktiske studier og forskning knyttet til maritim transport, energi og bærekraft. Daria Gritsenko er førsteamanuensis (Assistant Professor) i Russisk og Eurasiske studier ved Universitetet i Helsinki, hvor hun er tilknyttet Aleksanteri-instituttet og Helsinki Institute for Sustainabilty (HELSUS). I en alder av 35 år står hun allerede bak en imponerende samling vitenskapelige publikasjoner om vår tids globale spørsmål knyttet til politisk styring og klima og miljøvern.

For mer om vinnerne, se Holbergprisens nettsider.