Historisk arkiv

Ny rapport:

Høy og økende gjeld i den private delen av barnehagesektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Private barnehager kan bare bruke offentlige tilskudd til å dekke lånekostnader som skal finansiere barnehagedriften. Men noen barnehager kan ha tatt opp gjeld for å gjøre investeringer som gir avkastning på andre områder, advarer en ny rapport. – De aller fleste private barnehager driver godt og bruker tilskudd fornuftig. Samtidig må staten være føre var, slik at vi sikrer at alle låneopptak går til god drift og barnas beste, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H).

Det er jurist og økonom Gøril Bjerkan som har utarbeidet rapporten. Den er en oppfølging av analyser BDO gjorde av gjeldssituasjonen i private barnehager i fjor høst. Kartleggingen viste høy og økende gjeld i barnehagesektoren.

Høy gjeld i private barnehager

Det er dokumentert at gjeldsgraden i den private delen av barnehagesektoren har vært høy i mange år. Det fremgår ikke av tallene hva som er sikkerhet for barnehagens låneopptak eller hva som er formålet med lånene. Høy og økende gjeldsgrad i sektoren er imidlertid en indikasjon på at aktørene oppfatter at gjeldende regelverk åpner for adgang til å stifte gjeld uavhengig av lånets formål, ifølge Bjerkan.

Dersom låneformålet ikke er investering i lokaler eller annet til egen drift, må poenget med å oppta lån være at pengene plasseres i et investeringsobjekt som gir høyere forventet avkastning enn selve barnehagedriften. Barnehageforetaket kan for eksempel plassere midlene i rentepapirer med høyere risiko enn sine egne, i aksjer, i eiendom eller benytte dem til oppkjøp av andre virksomheter, ifølge rapporten.

Ny regulering av private barnehager snart på høring

Barnehager som mottar kommunalt tilskudd, kan ifølge barnehageloven § 14a kun bruke dette til å dekke kostnader til godkjent drift av barnehagen. Dette betyr at barnehagen bare kan dekke renter og avdrag på lån som er ment å finansiere den godkjente barnehagedriften. Bjerkan mener derimot at reguleringen ikke er tilstrekkelig, og foreslår konkrete forslag til lovendring for å gjøre det lettere å håndheve bestemmelsen.

– I lys av rapportene fra Agenda Kaupang, BDO, Telemarksforskning og Bjerkan går Kunnskapsdepartementet nå gjennom regelverket for tilskudd til private barnehager, og utreder ulike konsekvenser av endringer i finansieringsmodellen, sier Sanner.

Departementet tar sikte på å sende forslag til lovendringer på offentlig høring før sommeren. Regjeringen tar videre sikte på å komme tilbake til Stortinget med nytt lovforslag i løpet av 2019.

Les Gøril Bjerkans betenkning «Private barnehagers adgang til å stifte gjeld»