Historisk arkiv

Regulering av private barnehager:

Nye rapporter om pensjon i private barnehager

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Det er store forskjeller i pensjonskostnader mellom barnehager med ytelsesbaserte- og innskuddsbaserte ordninger, viser en ny rapport fra BDO. – Regjeringen ønsker et finansieringssystem som gir gode vilkår for private barnehager, både små og store. Samtidig bør tilskuddet til pensjonskostnader være bedre tilpasset de private barnehagenes faktiske kostnader, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.

I januar 2019 mottok departementet en rapport fra Telemarksforskning som viste at private barnehager var overkompensert med nesten 1 milliard kroner i pensjonstilskudd. I en ny rapport har BDO vurdert hvordan endringer i pensjonspåslaget for de private barnehagene kan slå ut. Sammen med høringsinnspillene er rapportene fra BDO en viktig del av kunnskapsgrunnlaget når departementet skal vurdere det fremtidige pensjonspåslaget.

Pengene skal komme barna til gode

– Vi ønsker likebehandling av kommunale og private barnehager, og en forutsigbar finansiering. Samtidig er det ikke rimelig at kommunene betaler store penger til pensjonskostnader i private barnehager som ikke blir brukt til dette formålet. Vi må finne en god balanse som sikrer et mangfold av barnehager, sier Sanner.

Regjeringen er opptatt av at tilskuddet til pensjoner skal gi private barnehager mulighet til å tilby anstendige og forutsigbare pensjonsordninger for sine ansatte.

– Det skal være mulig å drive både små og store barnehager med sunn økonomi. Vårt mål er et velfungerende tilskuddssystem, som sikrer at de 24 milliardene i offentlige tilskudd og foreldrebetaling til private barnehager kommer barna til gode, sier Sanner.

Hovedfunn i rapportene

Telemarksforsknings rapport viste at private barnehager mottok totalt 2,2 mrd. kroner til pensjonsutgifter i 2017. Dette gikk primært til å dekke utbetalingen av pensjonspåslaget, som alle private barnehager mottar. Det ble brukt 10 mill. kroner til å dekke pensjonsutgifter for barnehager med pensjonsavtaler fra før 1. januar 2015 og vesentlig høyere pensjonsutgifter.

BDOs rapport Endringer i finansieringen av private barnehager – pensjonspåslag vurderer hvordan endringer i pensjonspåslaget for de private barnehagene vil påvirke hvor mange barnehager som får dekket sine utgifter til pensjon. I tilleggsrapporten, Vurdering ny avtale om pensjon i private barnehager, vurderer BDO kostnadene som følge av ny pensjonsavtale i PBL, og hvilke effekter den nye pensjonsavtalen har for framtidige utgifter til pensjon.

BDO finner at 93 prosent av private barnehager i 2017 fikk dekket eller mer enn dekket sine pensjonsutgifter med et pensjonspåslag på 13 prosent. De barnehagene som ikke får dekket pensjonsutgiftene gjennom pensjonstilskuddet kan søke kommunen om ekstratilskudd. Kommunene utbetalte 10 mill. kroner til dette i 2017. Det er samtidig svært store forskjeller i pensjonskostnader mellom barnehager med ytelsesbaserte- og innskuddsbaserte ordninger. Med dagens ordning med 13 pst. pensjonspåslag fikk 91,1 pst. av barnehager med ytelsesbasert ordning dekket sine utgifter i 2017, mens 99,1 pst. av barnehager med innskuddsbaserte ordninger får dekket sine utgifter. BDO anbefaler derfor å innføre differensierte satser for de ulike pensjonsordningene.

BDO har også vurdert tallmaterialet som høringen baserer seg på. BDO måler pensjonsutgifter i private barnehager i tråd med barnehagelovens definisjon av pensjonsutgifter, det vil si barnehagens årlige innrapporterte innbetalinger av pensjonspremier i BASIL. Dette er også samme målemetode som ble lagt til grunn i høringsnotatet. BDO anbefaler en presisering av lovverket slik at det skal komme tydeligere frem at det er premier som faktisk er betalt som dekkes. Da vil barnehagene i større grad få dekket det de faktisk har betalt i pensjon.

I august signerte PBL en ny pensjonsavtale med Utdanningsforbundet, Fagforbundet og Delta, som vil tre i kraft 1. januar 2020. BDO har i tilleggsrapporten «Vurdering ny avtale om pensjon i private barnehager» gjennomgått de ulike kostnadselementene i denne avtalen. BDO mener at avtalen ikke vil medføre økte pensjonsutgifter for PBL-barnehagene, og på sikt vil medføre at pensjonsutgiftene går ned. Hovedårsaken er overgangen fra ytelsespensjon til innskuddspensjon.

Departementet har oppsummert og vurderer nå alle innspillene på forslagene som har vært på høring, sammen med resultatene av de eksterne analysene. Regjeringen tar sikte på å komme tilbake til Stortinget med lovforslag på nyåret.

Tidligere har departementet mottatt en rekke rapporter om blant annet lønnsomhet og gevinstrealisering, kapitalstrukturer og gjeld, driftstilskudd, oppkjøp og økonomisk tilsyn. Alle rapportene inngår i regjeringens arbeid med ny lov for private barnehager.

Les rapportene

BDO-rapportene: Endringer i finansieringen av private barnehager – pensjonspåslag og Vurdering ny avtale om pensjon i private barnehager

Les mer om forslaget til nye barnehagelov som ble sendt på høring tidligere i år.