Historisk arkiv

Smitten øker mest blant unge:

Asheim ber studentene snu trenden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

De kommende ukene skal over 300 000 studenter vende tilbake eller starte for aller første gang ved en fagskole, høyskole eller et universitet. – Der vil jeg helst at de alle skal få være også utover høsten, men da må studentene bli flinkere til å overholde smittevernrådene, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

Det er studiestart over hele landet og fadderukene er i gang. Det første møtet med studielivet er viktig og i fadderuken blir studentene kjent med byen de skal bo i, andre de skal studere med og campusen de skal bruke mange timer på de neste årene.

– Mange har flyttet hjemmefra for aller første gang og gjerne til en by de ikke kjenner så godt. En trygg og god start hvor du stifter nye vennskap og skaper et sosialt miljø er helt avgjørende for å trives godt på studiet. Akkurat i år krever studiestart og fadderuke litt ekstra av oss alle, særlig av studentene selv. Bruk tiden til å bli kjent med nye venner, men dropp uforsvarlig festing, sier Asheim.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie oppfordrer alle til å holde avstand, vaske hendene, ikke samles mer enn tjue personer og teste seg ved minste mistanke om koronasmitte.

Han peker på at hver og en har et stort ansvar for å stoppe smitten fra å spre seg.

– En person kan spre smitte til mange, og en person kan stoppe smitten fra å spre seg til mange. Ikke vær den som sprer smitten. Vær den som stopper den, sier Høie.

Vi må fortsette å vaske hender og holde avstand

De generelle smittevernrådene gjelder fortsatt. Private sammenkomster skal ikke samle mer enn 20 personer, god håndhygiene, antibac og 1 meter avstand er regelen for alle.

– Covid-19 tar ikke pause fra klokken eller arrangementstype. Store folkesamlinger og lange køer både dag og natt fører også til smitte. En dempet fadderuke er en god investering for å slippe å sitte alene med enda mer digital undervisning på hybelen til høsten. Når det er blant unge smitten øker mest, har også de unge et stort ansvar for å snu trenden. Det ansvaret håper jeg de tar, sier Asheim.