Historisk arkiv

Her er regjeringens rulleråd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

– Ha det gøy, men følg smitteverntiltakene der du bor og ikke rull med for mange, er rådet til russen fra kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby. Regjeringens rulleråd er at det kan være opptil 20 russ sammen i bussen der smittetallene er lave, og inntil 10 der smittetallene er høye.

Mai er en måned russen pleier å feire at de er i ferd med avslutte 13 års skolegang.

Jeg er imponert over ungdommene våre. De har levd med smitteverntiltak nå i over ett år, i en periode av livet hvor man vanligvis henger med venner, treffer nye mennesker, er på fester, stevner og ulike arrangementer. Mange gleder seg til russetiden, og den mener jeg dere skal unne dere – med visse forholdsregler, sier Melby. 

Maks 10 på rulling i områder med høy smitte

Rulling defineres ikke som ett arrangement, men Melby råder russen til å tenke over hvor mange de er sammen.

Selv om det er gøy å treffe mange og nye mennesker, ber jeg dere være maksimalt 20 sammen i bussen der det er lav smitte. Og maks 10 i bussen der det er mye smitte og forsterkede smitteverntiltak, sier Melby.

Om du er usikker på om det er mye eller lite smitte der du bor, sjekke nettsiden til kommunen din for å se om det er forsterkede smitteverntiltak eller ikke. Kommunene kan gi egne anbefalinger hvis det er nødvendig med tanke på smittesituasjonen lokalt.

Vær sammen med de samme gjennom russetiden

Det har vært flere utbrudd blant russ fordi russ fra ulike miljøer har møtt hverandre og ikke holdt avstand. Statsråden oppfordrer russen til å holde seg til de samme russekompisene gjennom hele russetiden for å hindre smitten i å spre seg.

Er dere for eksempel 14 på russebussen og bor i et område med mye smitte, så del dere i to og vær de samme på hver rulling. For om dere danner en kohort sammen, er sjansen mindre for å spre eventuell smitte. Men vær en god venn – del dere sånn at alle har noen å være sammen med, oppfordrer hun.

Statsråden presiser også at det er viktig å overholde de generelle smitteverntiltakene.

Vask hender grundig, drikk kun av din egen flaske, og hold deg hjemme om du er sjuk eller forkjølet, minner Melby om.

Det er også bedre å samles utendørs enn innendørs.

I områder med mye smitte anbefaler også helsemyndighetene testing annen hver dag før du som er russ deltar på rulling eller annen russemoro.