Historisk arkiv

Nyheter

Vil redusere matsvinn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Klima- og miljødepartementet

De store dagligvarekjedene Rema 1000, Coop, Norgesgruppen og en rekke andre store, norske bedrifter sluttet seg i dag til en avtale om å redusere matsvinnet i Norge med 50 prosent innen 2030.

Signerte avtale om matsvinn
Representanter fra matindustri, serveringsbransje, primærnæring og dagligvare signerte tilslutningserklæringer i klima- og miljødepartementet om å redusere matsvinn. Foto: Snorre Tønset

– Dette er verdens mest ambisiøse avtale mot matsvinn.  Å kaste mat er sløsing med ressurser og gode produkter. Ved å forplikte seg til å redusere matsvinn, viser de store dagligvarekjedene og matindustribedriftene at de mener alvor, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen. 

Halvere matsvinn

Matsvinn er en stor utfordring globalt som det ikke finnes en enkel løsning på. En tredel av all mat som produseres i verden blir ødelagt eller kastet. Bare i Norge kaster en gjennomsnittlig norsk forbruker 42 kg mat som kunne vært spist hvert år. Matsvinn i hele matkjeden utgjør 68 kg per år. 

Både myndighetene og matbransjen tar dette på alvor. I juni signerte fem departementer og 12 bransjeorganisasjoner en avtale om reduksjon av matsvinn. Målet er å halvere matsvinnet innen 2030. 

Bransjen er allerede i gang 

– Vi ser allerede at matbransjen er godt i gang. Dagligvarebutikker setter ned prisen på varer som nærmer seg utløpsdato og priser ned brød på slutten av dagen. Kafeer og restauranter selger varer til nedsatt pris når det nærmer seg stengetid. Jeg tror vi vil se flere gode og kreative tiltak i tiden som kommer, sier Vidar Helgesen. 

Bedriftene som signerte tilslutningserklæringen i dag forplikter seg til å kartlegge og rapportere på matsvinn. De skal gjennomføre tiltak for å redusere matsvinn i egen bedrift og samarbeide om tiltak på tvers av verdikjeden. Matbransjen skal også iverksette tiltak som kan bidra til at forbrukerne kaster mindre mat. Myndighetene skal rekruttere offentlige virksomheter og kommuner til arbeidet med å redusere matsvinnet.

Disse undertegnet avtalen 

I tillegg til dagligvarekjedene Norgesgruppen, REMA og COOP, signerte en rekke andre store, norske matindustribedrifter avtalen. Blant bedriftene er BAMA, Barilla Norge, Brynildgruppen, Finsbråten AS, Foodman AS, Gartnerhallen, Grilstad, Gårdsand, Hansa Borg Bryggerier, Matbørsen, Mathuset Holmens, Mills AS, Cernova, Nortura, O.Kavli, Orkla ASA, Q-meieriene, Synnøve Finden, Sørlands Chips, TINE, Unilever Norge, NHO Service, Norsk Kylling AS, Hennig Olsen, Baxt Thai Union/King Oscar, Nestlé, St1/Shell, Lerøy Seafood Group, Pelagia AS, Insula AS, SalMar AS, Salmar Brands AS, Compass Group, ISS FS Norge, Nordic Choice Hotels, Thon Hotels, Scandic Hotels, Scandic Vulkan og Sodexo.

Les avtalen de undertegnet her