Historisk arkiv

Ny erstatningsordning for tamrein utsettes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Klima- og miljødepartementet

Ny forskrift om erstatning for tamrein tatt av rovvilt utsettes. Sametinget og Norske Reindriftsamers Landsforbund skal involveres i ny kunnskapsinnhenting.

rein
Foto: Silje Vang

– Sametinget og Norske Reindriftsamers Landsforbund er viktige bidragsytere, og de skal involveres mer aktivt i det å innhente mer kunnskap om rovvilt. Vi stiller etter en helhetsvurdering arbeidet med den nye erstatningsforskriften foreløpig i bero, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

De nærmeste årene vil det bli iverksatt flere forskningsprosjekter der det skal innhentes ytterligere kunnskap om tap av tamrein til rovvilt. Dette vil bidra til viktig kunnskap for å utvikle dagens erstatningsordning, som er kritisert av reindriftsnæringen.

– Jeg vil understreke at erfaringsbasert kunnskap også skal tas med i arbeidet med oppdatert kunnskapsgrunnlag, sier Helgesen.

Allerede i høst blir det startet prosjekt som vil gi ny kunnskap om hvilken skade bjørn og kongeørn gjør på tamrein. Også for gaupe og jerv er det viktig å vedlikeholde og forbedre kunnskapsgrunnlaget, selv om eksisterende kunnskapsgrunnlag er mer dekkende enn for de andre rovviltartene.

– Dagens regelverk og praksis vil være tjent med at ny kunnskap flettes inn i kunnskapsoversikten. Ny kunnskap vil også få betydning for erstatningsvurderingene framover, sier Helgesen.