Historisk arkiv

Villrein:

God dialog på Hjerkinn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Klima- og miljødepartementet

Villreinen i Norge er siste rest av villrein i Europa. På grunn av at antall villrein på verdensbasis er redusert med ca. 40 prosent de siste 30 årene, ble den i 2016 oppført som internasjonalt truet. Villreinen og villreinområdene i Norge påvirkes av menneskers bruk og ferdsel.

Villreinmøte
Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) besøkte Hjerkinn for å diskutere situasjonen i Rondane med Fylkesmennene i Hedmark og Oppland og mange andre aktører i Rondane-området. Foto: Martin Lerberg Fossum

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) besøkte Hjerkinn for å diskutere situasjonen i Rondane med Fylkesmennene i Hedmark og Oppland og mange andre aktører i Rondane-området.

– Det er utrolig nyttig og interessant for meg å få et slik dypdykk inn i problemstillingene som jeg har blitt presentert for i dag, sier Klima- og Miljøminister Ola Elvestuen (V).

Det er Fylkesmennene i Oppland og Hedmark som er initiativtakere og arrangører av dette møtet, mens Norsk Villreinsenter Nord på Hjerkinn har lagt til rette for den praktisk gjennomføringen.

Siktemålet med arrangementet er å diskutere utfordringene for villreinen i Rondane og hvordan vi i fellesskap kan sikre en framtidig levedyktig villreinstamme. Det var både faglige presentasjoner og lokale og regionale erfaringer fra forvaltning og bruk av området. Det var også god tid til dialog mellom sentrale og lokale myndigheter om hvordan vi kan bruke de virkemidlene vi har, og behovet for nye virkemidler.

– Vi har et stort og viktig ansvar for å bevare villreinen og dens leveområder i Norge – skal vi klare det må vi ha en god dialog og balanse mellom de lokale og regionale aktørene og nasjonale myndigheter, sier Ola Elvestuen (V).