Historisk arkiv

- Trenger reguleringer mot plastavfall

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Klima- og miljødepartementet

- Vi må ha nasjonale reguleringer mot plastavfall. Og vi må samarbeide med næringslivet for å finne gode løsninger. Det sa klima- og miljøminister Ola Elvestuen da han talte til miljøministrene fra G7-landene på et møte i Metz i Frankrike i dag.

G7 Metz
Miljøministrene i G7-landene er samlet i Metz i Frankrike. Elvestuen kunne informere forsamlingen at han senest denne helgen har annonsert av Norge etter planen vil forby engangsplast innen neste år, i tråd med EU-direktivet. Foto: Jon Berg

Plastavfall er et av de store temaene i Metz. G7 består av noen av de største økonomiene i verden, USA, Japan, Canada, Tyskland, Frankrike, Italia og Storbritannia. Norge var invitert til spesielt til å snakke om marin forsøpling.

Elvestuen kunne informere forsamlingen at han senest denne helgen har annonsert av Norge etter planen vil forby engangsplast innen neste år, i tråd med EU-direktivet.

Gjenbruk eller resirkulering av plastflasker var et viktig tema for flere av representantene for plastindustrien som også var til stede på møtet. I mange land er det en veldig liten andel av flaskene som blir resirkulert, og som dermed går til forbrenning eller havner i naturen.

I sitt innlegg fortalte Elvestuen om det norske pantesystemet, som har eksistert siden 1970-tallet, og som sørger for at over 90 prosent av flaskene blir samlet inn. Han viste til flere eksempler på at det norske næringslivet er med på å redusere avfall.

- I Norge går nå 50 øre av plastposer til et miljøfond, som skal brukes til å redusere plastavfall. Vi arbeider også med en frivillig avtale med næringslivet for å minske plast på avveie. Her har vi en god modell fra en helt annen avtale, nemlig å redusere matsvinnet. Her har næringslivet forpliktet seg til et mål om mindre matsvinn.

-Dette er en ambisiøs avtale, og vi er på god vei mot målet, sa han.

Elvestuen sa også at det er store mangler i det globale arbeidet mot plastavfall, og at Norge derfor har satt problemet på toppen av dagsordenen i FNs miljøforsamling, der Elvestuen nylig ble valgt til president.

- I de nordiske landene er vi nå enige om at vi trenger en global avtale mot plastforsøpling, og det skal lages en rapport om hvordan en slik avtale kan være, sa han.

Elvestuen sa at det er viktig å finne finansiering til den globale kampen mot plastavfall som havner i sjøen. Han viste til at Norge gir 200 millioner dollar over fire år til bedre avfallsbehandling i utviklingsland. Gjennom bistandsprogrammet støtter Norge også et prosjekt i Verdensbanken, PROBLUE, som også skal redusere plastforsøplingen.

-Vi må handle lokalt, vi må samarbeide med næringslivet, og vi må handle globalt. Dette må bli en verdensomspennende bevegelse, sa Elvestuen.