Historisk arkiv

Harald Dovland utnevnt til Ridder av St. Olavs Orden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Klima- og miljødepartementet

Hans Majestet Kongen har utnevnt tidligere klimaforhandler Harald Dovland til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Dovland mottar utmerkelsen for sin innsats for klimaet og miljøet.

Søknaden ble sendt inn av NILU – Norsk institutt for luftforskning og Klima- og miljødepartementet.

Harald Dovland ble ansatt ved NILU i 1972, og var instituttets direktør fra 1988-1995. Han spilte en aktiv og viktig rolle i den internasjonale innsatsen for å redusere langtransportert grenseoverskridende luftforurensning.

Portrett Harald Dovland
Tidligere klimaforhandler Harald Dovland er utnevnt v Hans Majestet Kongen til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Foto: KLD

Dette internasjonale forskningssamarbeidet var vesentlig for iverksettingen av Konvensjonen om langtransportert grenseoverskridende luftforurensning ("Convention on Long-range Transboundary Air Pollution", LRTAP). Konvensjonen var det første juridisk bindende internasjonale instrumentet på luftforurensningsområdet, og førte til at forsuring og virkninger av sur nedbør ikke lenger er et stort problem i Norge og Europa.

Klimakonvensjonen (UNFCCC) ble vedtatt i 1992 og trådte i kraft i 1994. I årene som fulgte ble det arbeidet med en protokoll for å operasjonalisere Klimakonvensjonen, og der representerte Dovland regjeringen som norsk forhandlingsleder fra 1995 til 2007.

Videre ledet han arbeidet i Klimakonvensjonens Underkomité for teknisk og vitenskapelig rådgivning i fem sesjoner fra 1999-2001. I kraft av dette satt han også i styret for Klimakonvensjonen på vegne av vestlige land. Senere ledet Dovland forhandlinger om videre forpliktelser under Kyotoprotokollen, samt oppstarten av FN-forhandlingene som resulterte i Parisavtalen i 2015. Etter endt lederperiode fortsatte han som rådgiver for sentrale forhandlingsledere.

Den norske klimadelegasjonen har gjennom tidene blitt betraktet som kompetent, lyttende og konstruktiv. Norge blir også oppfattet som en brobygger mellom industriland og utviklingsland i klimaforhandlingene, og i sitt virke som forhandlingsleder har Harald Dovland bidratt sterkt til dette.

Dekorasjonen vil bli overrakt ved et arrangement i Marmorsalen hos Klima- og miljødepartementet i Oslo, torsdag 23. september kl. 12. Kansellisjef Mette Tverli ved Det kongelige hoff står for overrekkelsen.

NILU og Klima- og miljødepartementet gratulerer Harald Dovland så mye med utnevnelsen.