Historisk arkiv

Nominer Norges mest attraktive by!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Nå starter årets jakt på Norges mest attraktive by. – Dette er femte gangen vi leter etter byer og steder der det er godt å bo, arbeide eller bare være på besøk. Med prisen Attraktiv by ønsker vi å løfte frem gode eksempler fra hele landet, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

15. februar går startskuddet for konkurransen "Attraktiv by – statens pris for bærekraftig by- og stedsutvikling". Det er femte gang prisen deles ut.

– Når byer og steder vokser er det ekstra viktig å ta vare på og skape gode friområder, attraktive bomiljø og trivelige bysentrum for alle, sier Mæland.

Vinneren får 250.000 kroner i prispenger, et diplom og en plakett. En uavhengig jury ledet av sivilarkitekt Alexandria Algard velger ut vinneren.

Vi inviterer fagmiljøer, næringsliv, regionale, kommunale aktører og innbyggere til å nominere den byen de mener har gjort de beste grepene og skapt det mest attraktive stedet.

Byer og steder kan nomineres på www.attraktivby.no frem til 15. mars. Prisen deles ut i juni.

Prisen skal fremheve og belønne forbilder innen by- og stedsutvikling gjennom konkrete og fysiske resultater. Gode prosesser knyttet til planlegging og strategiutvikling, gode medvirkningsprosesser, nye samarbeidsformer og, innovasjon i offentlig eller privat sektor vil være viktig i vurderingen av hvilken by eller sted som er mest attraktiv i 2019. 

Prisen retter seg mot små, mellomstore og store byer. Det er ikke et krav at stedet har bystatus. Prisen kan også deles ut til et mindre område innad i byen, eller et samarbeidsprosjekt mellom by og omland som fremmer bærekraftig utvikling.

– Om en by ble nominert i fjor, men ikke nådde opp, er det ingenting i veien for å prøve igjen i år. Vi håper ordførere, ansatte i kommunene og innbyggerne nominerer sin by eller sitt sted, sier Mæland.

I 2018 ble Kristiansand kåret til Norges mest attraktive by. Tidligere vinnere er Fredrikstad i 2017, Bodø i 2016 og i 2015 vant Trondheim, Helse Midt og St. Olavs Hospital.

Les mer om prisen.

 

Kommunal- og moderniseringsdepartementets pressetelefon: 22 24 25 00