Historisk arkiv

Statsbudsjettet 2020:

Vil kartlegge områder under havoverflaten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kommunal- og moderniseringsdepartementet

– Vi vet for lite om hvordan det ser ut under havoverflaten langs norskekysten. Regjeringen vil derfor gjøre en ekstrainnsats for bedre kartlegging av ressursene i kystsonen. Det vil gi oss bedre næringsutvikling, miljøvern og en mer bærekraftig forvaltning av kystsonen, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

Regjeringen foreslår å bevilge 13,8 millioner kroner i 2020 til et pilotprosjekt for kartlegging under vann. I et spleiselag med kommuner, fylkeskommuner og offentlige etater, investeres tilsammen 84, 6 millioner kroner over tre år.

– Forskning og teknologiutvikling skal bidra til reduserte utslipp og nye grønne arbeidsplasser. Satsingen på marine grunnkart er et viktig bidrag i dette arbeidet, sier Mæland.

Marine grunnkart vil hente frem omfattende geologiske og marinøkologiske data, som gir bedre kunnskapsgrunnlag for en bærekraftig utvikling, næringsetablering og navigasjon.

Langs norskekysten er det i dag store arealer som ikke er kartlagt, eller kvaliteten på de dataene vi har er for dårlig.

– Om vi fortsetter som vi har gjort til nå, vil det ta mer enn 75 år å få frem gode marine grunnkart for hele kystsonen. Det er ikke godt nok. Derfor har regjeringen nå tatt initiativ til et pilotprosjekt som avdekker ressursene under vann, sier Mæland.

Kunnskap er avgjørende for å oppnå en balansert utnyttelse og vern av ressursene i kystsonen.

Nye Stavanger kommune, Nordre Sunnmøre og Skjervøy/Kvænangen i Troms er valgt ut som pilotområder. I tillegg vil det bli foretatt noe kartlegging i Sogn og Fjordane.

I statsbudsjettet foreslår regjeringen også å ruste opp matrikkelen som nasjonal digital felleskomponent. Det vil gi innsparinger og økt nytteverdi for offentlig sektor, næringslivet og innbyggerne.

 

Kommunal- og moderniseringsdepartementets pressetelefon: 22 24 25 00.