Historisk arkiv

La deg friste av lokal mat – på nærbutikken!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Julefeiringen står for døren. Stopp innom din lokale matbutikk og se etter kortreist mat. Det kan gi gode smaksopplevelser, og er med på å sikre lokal handel.

Nå gleder jeg meg til jul. De siste 17 årene har vi feiret julen på familiens hytte på Hovden. En viktig del av tradisjonen vår er å handle på lokalbutikken.

Butikken har spesialiteter fra eget distrikt som ikke finnes i de store kjedene, i tillegg vet jeg at vi bidrar til noe viktig, nemlig å sikre lokalbutikken.

På mindre steder er den lokale matbutikken det viktigste samlingsstedet. Her møtes innbyggere for å handle, slå av en prat, ta en kaffe og kanskje hente post.

Vi i Kommunal- og moderniseringsdepartementet er opptatt av å sikre lokalbutikkene. Vi har derfor et støtteprogram som heter Merkur. Der kan nærbutikker som oppfyller visse kriterier få ulike former for økonomisk støtte, til for eksempel nødvendig oppgradering av butikken.

I 2018 er det totalt satt av vel 48 millioner kroner til Merkur-programmet. I 2019 blir støtten økt med 10 millioner kroner til.

Merkur-programmet samarbeider med de store dagligvarekjedene, lokalsamfunn og butikkdrivere. Målet er å utvikle butikkene, slik at det gir høyere omsetning for distriktsbutikkene, og bedre tjenester for kundene.

For at butikkene skal ha en framtid må de spille på lag med lokalsamfunnet sitt. Butikken må levere gode varer og tjenester, og innbyggerne må bruke butikken. Det er mange lokalsamfunn som først har innsett verdien av nærbutikken etter at butikken ble lagt ned. Da kan det være for sent. Jeg oppfordrer derfor de som bor i nærheten, eller de som reiser forbi, til å bruke den lokale butikken. Etterspør varer og tjenester, og se muligheter for samarbeid og utvikling.

En av trendene i tiden kan også bidra. Over flere år har vi sett en økende interesse for lokal mat og drikke. Lokale produkter etterspørres både av faste kunder, hyttefolk og turister. Dette er ekstra viktig i forkant av høytidene, som nå inn mot julen.

Snart skal familier samles rundt matbord over hele landet. Matmerk har nå ca. 2 000 produkter i sin lokalmat-base, og det øker stadig. Mye er tradisjonsmat som vi ønsker oss til tradisjonsrik julefeiring.

Det store utvalget gir oss muligheter til å smake nye produkter, og vi gleder oss over både tradisjonsmat og nye og innovative matprodukter. Bruk julehandelen til å utforske det spennende tilbudet av lokal mat. Bruk den lokale butikken, enten der du bor, der du er på ferie, eller når du er på reise.

Det gir gode opplevelser, kan gi deg nye favorittprodukter, lokal mat og ikke minst bidrar du til å opprettholde gode nærbutikker rundt i landet. God jul og god julehandel – på nærbutikken!