Historisk arkiv

Regjeringen Solberg

Appell for å stoppe ulovlig omsetning av kulturgjenstander fra Irak og Syria

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kulturdepartementet

Fellesuttalelse fra utenriksminister Børge Brende og kulturminister Thorhild Widvey

- Det er med forferdelse vi den siste tiden har vært vitne til den brutale raseringen av flere tusen års gamle kulturskatter i Syria og Irak.

 -   Regjeringen går derfor ut med en appell til norske samlere og fagmiljøer om å   vise aktsomhet og bidra til å hindre ulovlig handel med kulturgjenstander fra   regionen, sier utenriksminister Børge Brende.  

Den   pågående plyndring og utsmugling av kulturgjenstander og historisk materiale   som skjer i regionen rundt Irak og Syria er svært alvorlig. Historiske   minnesmerker og større gjenstander destrueres, mens mindre kulturgjenstander   omsettes på det illegale markedet for å finansiere og understøtte   virksomheten til ekstremistgrupper som IS og Al-Qaida. Disse handlingene er å  anse som krigsforbrytelser.

- Det er   viktig at alle land slutter opp om FNs pålegg om tiltak. Uerstattelige   kulturgjenstander av unik historisk betydning stjeles fra museer og   biblioteker, eller plyndres fra arkeologiske utgravningssteder før de smugles   over grensene for salg i Europa og andre steder. Dette må vi gjøre alt vi kan   for å hindre. Derfor må fagmiljøene og publikum slutte opp om forbudet mot   innførsel og omsetning av kulturgjenstander som er ulovlig utført fra Syria   og Irak, sier kulturminister Torhild Widvey.

I  Norge gjelder forbud mot innførsel og omsetning av kulturgjenstander som er ulovlig utført fra Irak og Syria. Regjeringen har i tillegg nylig gitt økonomisk støtte til UNESCOs handlingsplan for Irak for å forhindre ulovlig handel med kulturgjenstander.

Les appellen fra utenriksminister Børge Brende og kulturminister Torhild Widvey her.