Historisk arkiv

Nye medlemmer til Norsk kulturråd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kulturdepartementet

Det er i statsråd i dag oppnevnt fire nye medlemmer og tre varamedlemmer til Norsk kulturråd for perioden 2018 til 2021. Deeyah Khan, Jan Ole Otnæs, Sigurd Sverdrup Sandmo og Luba Kuzovnikova er nye, faste medlemmer. Anne Oterholm gjenoppnevnes.

– De oppnevnte medlemmene har høy faglig kompetanse og representerer hele landet. Jeg er trygg på at det nye samlede rådet gir flere tydeligere stemmer, maktspredning og at de utvikler hele bredden av fagområdene som rådet forvalter, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.

 Norsk kulturråd har ti medlemmer og et antall varamedlemmer etter behov. Rådets medlemmer, inkludert leder, og varamedlemmer oppnevnes av Kongen etter tilråding fra departementet. Oppnevningen gjelder for fire år.

 – Som statens viktigste aktør for det frie feltet, har Kulturrådet en svært viktig rolle i norsk kunst- og kulturliv. Gjennom forvaltningen av Norsk kulturfond vil de i 2018 fordele 950 millioner kroner til kunst- og kulturprosjekter over hele landet, sier kulturminister.

 Oppnevningene er rullerende slik at halvparten av medlemmene oppnevnes hvert annet år og gjelder fra 1. januar.

 

Nye medlemmer i Norsk kulturråd 2018 - 2021:

Nye medlemmer:
Anne Oterholm, Oslo, f. 1964 i Illinois (USA), bosted Oslo. Prisbelønnet forfatter, utdannet cand.philol. fra Universitetet i Oslo. Leder Forfatterstudiet ved Universitetet i Tromsø. I perioden 2005-2012 var hun leder av Den norske Forfatterforening. Oterholm er p.t. nestleder i rådet og leder faglig utvalg for litteratur. 

Jan Ole Otnæs, f. 1951 i Mo i Rana, bosted Oslo. Otnæs har vært daglig leder i Nasjonal jazzscene siden 2013 og har tidligere vært festivalsjef for Moldejazz (2001-2013). Han har også vært leder for Bodø kulturhus (1991–2001) og etablerte Nordnorsk jazzforum i 1969. Otnæs leder for tiden musikkutvalget for arrangør- og festivalstøtte i Kulturrådet. 

Sigurd Sverdrup Sandmo, f. 1971 i Bergen, bosted Bergen. Sandmo er direktør for KODEs komponisthjem Troldhaugen, Lysøen og Siljustøl. Han har tidligere vært formidlingsleder for Bymuseet i Bergen og direktør for Lepramuseet St. Jørgens Hospital. Han har også erfaring som konstituert direktør for både KODE og Bymuseet i Bergen.

Deeyah Khan, f. 1977 i Oslo, bosted London. Khan er plateprodusent, filmregissør og grunnlegger av produksjonsselskapet Fuuse. Hun har vunnet en rekke internasjonale priser for sitt arbeid med film/dokumentarer samt flere menneskerettighetspriser. Khan er tidenes første Goodwill Ambassadør for FN for kunstnerisk ytringsfrihet og kreativitet. 

Luba Kuzovnikova, f. 1976, bosted Kirkenes. Er kunstnerisk leder i kurator- og produsentkollektivet Pikene på Broen og leder av festivalen Barents Spektakel. Kuzovnikova er utdannet lingvist og kunsthistoriker, og har en MA i Cultural Management og en MA i Global Public Policy. Kuzovnikova er for tiden varamedlem i rådet.

Varamedlemmer: 

Sven Åge Birkeland, f. 1960 i Søgne, bosted Bergen. Birkeland leder BIT Teatergarasjen, dansebiennalen Oktoberdans og teaterbiennalen Meteor. Birkeland er teatersjef og kurator og jobber også frilans både i Norge og utlandet. Birkeland er utdannet innen kultursosiologi, estetiske fag og teatervitenskap.

Maja Solveig Kjelstrup Ratkje, f. 1973 i Trondheim, bosted Oppegård. Ratkje er komponist og musiker innen flere genre. Hun har fått en rekke priser i Norge og utlandet og hennes verker er fremført på flere prestisjescener nasjonalt og internasjonalt. Hennes hovedinstrument er stemmen og hun bruker ofte elektronikk i fremførelsen. Ratkje har komponert musikk til orkestre, teater, dans, installasjoner, film og flere plateutgivelser bak seg.

Helena Holmberg, f. 1959 i Sverige, bosted Trondheim. Holmberg er direktør i Kunsthall Trondheim og er vara i styret for Office for Contemporary Art Norway (OCA). Hun er kurator og tidligere leder for Index – The Swedish Contemporary Art Foundation i Stockholm. Holmberg har bakgrunn fra litteratur- og kunststudier og fra prosjekter både i Stockholm og ellers i Europa.