Historisk arkiv

Oppretter et permanent stipend for Norges fremste kokketalenter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kulturdepartementet

– Norge har mange kokker i verdensklasse som er med på å fremme matkulturen vår. Regjeringen mener det er viktig å hjelpe disse frem, og oppretter derfor et permanent stipend som skal gå til de tre som står på pallen under konkurransen Årets Kokk, sier kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande.

Årets Kokk er kvalifiseringen til den internasjonale konkurransen Bocuse d’Or. Vinneren av Årets Kokk blir Norges kandidat til verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse. Kvalifiseringskonkurransen finner sted på Mathallen i Oslo tirsdag 24. september, og vinneren vil representere Norge i Bocuse d'Or.

Det nye stipendet skal hete Ingrid Espelid Hovigs stipend og er på 100.000 kroner. Stipendet skal fordeles mellom de tre fremste i konkurransen.

Stipendet er en hyllest til Ingrid Espelid Hovig, og hennes formidable innsats for norsk matglede og matkultur.

– Ingrid Espelid Hovig spiller en unik rolle i norsk historie. Hun løftet frem mat som kultur og som kunnskap, og gjorde oss stolte av vår egen matarv. Et stipend i hennes navn er god ballast med på veien som representant for norsk kokkekunst, sier kultur- og likestillingsministeren.

Stipendet er delt ut en gang før, men fra 2019 gjøres det til en permanent ordning.