Historisk arkiv

Julekalender 2015: De beste stykkene fra de beste dyr

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Drømmen om å få reinkjøtt ut til det norske folk og samtidig gi kjøttet og reineierne det løftet de trengte og fortjente, var bakgrunnen for etablering av Finnmark Rein.

Finnmark rein. Foto: Finnmark Rein

Selskapet, som snart feirer 10-årsjubileum, eies av reineiere og er Europas største reinslakteri. Naturlig nok er driften sesongbasert, og mest hektisk er det fra senhøsten og til uti mars. Da er det slakting, nedskjæring, pakking og utsendelser til kunder hver dag. 

Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet
Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet har i år en quiz med ett nytt spørsmål om lokalmat og lokale matprodusenter hver dag fra 1. til 24. desember. Du kan vinne flotte lokalmatprodukter. I tillegg til dagspremiene trekker vi også tre vinnere av gavekort for 2 personer, ett døgn (lørdag-søndag) med kost og logi hos enten Torbjørnrud Hotell, Lindesnes Havshotell eller Handelstedet Forvik. For å være med i denne trekningen må du ha deltatt og svart riktig på quizen alle dagene i kalenderen.

De ulike beiteforholdene har mye å si for smaken på kjøttet. Vinter- og sommerbeite preger kjøttet ulikt. Sommerbeitet med blader og urter gir kjøttet en kompleks og krydret sødme. Om vinteren spiser reinen mye lav og røtter, som gir et mildere kjøtt med fyldig smak.

– Vi har reineierne med oss hele veien og har kvalitet fra vidde til bord. Produksjonen er basert på en urgammel samisk slaktefilosofi hvor målet er «bruk av hele dyret», det vil si at hele dyret skal utnyttes og ingenting skal gå til spille, forteller gründer Are Figved.

Produkter av Finnmark Rein. Foto: Finnmark Rein

Eksklusive produkter fra utvalgte reindistrikt

Bedriften har flere merkevarer. Det nyeste lanseringen var i høst, av merkevaren Finnmark Rein. Serien består av de beste stykkene fra de beste dyra. Du kan få kjøpt indre- og ytrefilet, biff, stek, reinskav og mørbrad. 

Dyra kommer fra fem spesielt utvalgte reindistrikt i Finnmark; Karasjok, Kautokeino, Tana og Varanger. Reineierne har blant annet signert en dyrevelferdsavtale der de forplikter seg til å ivareta reinen på best mulig måte.

På Matstreif i Oslo.
Deltakelse på Matstreif i Oslo. Foto: Finnmark Rein.

Tett samarbeid 

Reinen som beiter i Finnmark, går fritt over digre vidder i værharde områder, så det er krevende å ha kontroll på dem. Det er vanskelig å planlegge i detalj når de skal tas inn og hvordan slaktingen skal være. 

– Tettere samarbeid med reineierne gjør det lettere for oss å planlegge. I tillegg er vi opptatt av å følge opp dyra og informere eierne om hva som er viktig, gjennom hele verdikjeden, avslutter Are. 

Paté av rein. Foto: Finnmark Rein