Historisk arkiv

Julekalender 2015: Eple-elsker og smaksutvikler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

På slektsgården Egge i Lier er saftpressa i gang fra tidlig morgen til sent på kveld gjennom hele eplesesongen. De lager over 45 forskjellige typer drikkevarer, fra eplemost til epleakevitt.

Frukthagen.
Frukthagen. Foto: Egge gård.

Navnet Egge sikter til den store morene-eggen som går tvers over Lierdalen og sørger for godt jordsmonn og gode vekstvilkår. Gården har vært i slektens eie i 11 generasjoner, helt siden 1702. I dag er det Marius Egge som står for driften. Det har han gjort i 33 år. Den gang var han nyutdannet gartner og bestemte seg for å satse stort på frukt- og bær, basert på en økologisk og miljøvennlig tankegang. 

Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet
Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet har i år en quiz med ett nytt spørsmål om lokalmat og lokale matprodusenter hver dag fra 1. til 24. desember. Du kan vinne flotte lokalmatprodukter. I tillegg til dagspremiene trekker vi også tre vinnere av gavekort for 2 personer, ett døgn (lørdag-søndag) med kost og logi hos enten Torbjørnrud Hotell, Lindesnes Havshotell eller Handelstedet Forvik. For å være med i denne trekningen må du ha deltatt og svart riktig på quizen alle dagene i kalenderen.

De minste plommene blir til julegløgg

Det meste av jordene på Egge er fylt med jordbærplanter og epletrær. Mest hektisk er det når jordbærsesongen starter og 250 bærplukkere skal innlosjeres. Deretter går det slag i slag med innhøsting av epler, pressing av most og gjæring av sider. 

Plommene som brukes i eple- og plommegløggen, kjøper han fra plommedyrkerne i nærheten.

– Eplegløgg med plomme så dagens lys for tre-fire år siden, etter at jeg fikk vite at de minste plommene ikke ble brukt til mat, men at dyrkerne i stedet måtte betale for å få spredd dem ut som gjødsel på jordene sine. Etter en god del smakstester var den nye gløggen klar, forteller Marius. 

I dag kjøper han store mengder småplommer, og selger over hundretusen flasker av den smakfulle gløggen med like mengder epler og plommer tilsatt litt stjerneanis og laurbær. 

Nyplukkede epler.
Nyplukkede epler. Foto: Egge gård.

Lag din egen eplemost

Det er snart 20 år siden Marius fikk presset de første flaskene med eplemost, og fortsatt er Liereple en av storselgerne fra gården. Saftpressa brukes også av privatpersoner som kommer til gården for å lage sin personlige eplemos av egne epler

Druene foredles som i Champagne

På grunn av den omfattende produksjonen har det blitt populært å ta turen til gården både for å smake og se. Det nyeste skuddet på produktstammen er Egge Gård One. En musserende vin laget av druer dyrket på Egge, fremstilt etter den samme metoden som vinbøndene i Champagne bruker. Første drueinnhøsting ga råstoff til 500 nummerte flasker. 

Spesielt moro er det at produktene blir tatt godt imot. Nylig fikk sidervarianten Liersider* og dessertvinen Iseple utmerkelsen Pomme d'Or, under en stor sidermesse i Frankfurt.

Stabburet på gården.
Stabburet på gården. Foto: Egge gård.