Historisk arkiv

Julekalender 2015: Eplelidenskapen kommer mange til gode

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

I nitti år har det blitt dyrket epler på gården Aske Nordre ved Mjøsas bredder. De siste ti har eplemostproduksjonen vokst fra null til neste 30.000 liter i året.

Utsikt over eplegården på Braastad.
Utsikt over eplegården på Braastad. Foto: Braastad epler

Jordsmonnet og klima egner seg ypperlig til fruktdyrking, og eplene til mosten plukkes direkte fra trærne. De smaker så friskt og godt at det ikke trengs andre ingredienser.

Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet
Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet har i år en quiz med ett nytt spørsmål om lokalmat og lokale matprodusenter hver dag fra 1. til 24. desember. Du kan vinne flotte lokalmatprodukter. I tillegg til dagspremiene trekker vi også tre vinnere av gavekort for 2 personer, ett døgn (lørdag-søndag) med kost og logi hos enten Torbjørnrud Hotell, Lindesnes Havshotell eller Handelstedet Forvik. For å være med i denne trekningen må du ha deltatt og svart riktig på quizen alle dagene i kalenderen.

Flere egne produkter vil se dagens lys

Knut Aksel Braastad overtok gården etter foreldrene sine for omtrent 30 år siden, og mens kona Turid er lærer på barneskolen, jobber Knut Aksel heltid på gården. Han er stadig i gang med nye prosjekter. Det seneste er å utvide med flere egne produkter innenfor kjernevirksomheten.

- I 2010 åpnet vi gårdsbutikken og i 2013 startet vi med is- og sorbetproduksjon på gården. I tillegg til salget i gårdsbutikken, selger vi produktene våre til flere spisesteder og butikker i nærområdet, forteller Knut Aksel.

I gårdsbutikken selger de både produkter fra egen produksjon og fra andre lokalmatprodusenter rundt Mjøsa. Fra gården kommer eggene, eplemosten, syltetøyet, eplene og plommene, mens blant annet grønnsaker, poteter, mel og ost selges for andre.

Braastad epler.
Foto: Braastad epler

Hjelper gjerne andre med å komme i gang

Det er helt i tråd med Knut Aksel sin filosofi å hjelpe andre. Han mener det er mangfoldet som gjør dem unike og at mangfoldet øker interessen for de lokale produktene.

-  Jeg har to ansatte, og i tillegg til egen produksjon, har vi leieproduksjon av saft fra forskjellige bær for produsenter i regionen. I dag produserer vi rundt 18000 liter eplemost med vårt eget varemerke og cirka 11000 liter for andre produsenter og privatpersoner. Jeg bruker mye tid på å sette andre produsenter i gang eller hjelpe dem med andre utfordringer i småskalaproduksjon, sier Knut Aksel.

Paller med eplemost.
Paller med eplemost. Foto: Braastad epler

Årets bygdeutvikler i Hedmark

For drøyt to måneder siden fikk Knut Aksel overrakt Hedmarks bygdeutviklingspris. Det er en pris som henger høyt, og stiller krav både til fremgangsrik gårdsdrift og et stort sosialt engasjement for bygda. Det er ingen tvil om at folka på Aske Nordre oppfyller begge.

Knut Aksel er også leder for Midt i Mjøsa. Dette nettverket har 35 medlemmer som enten er lokalmatprodusenter eller jobber med reiseliv rundt Mjøsa.

Epletrærne må klippes.
Epletrærne må klippes. Foto: Braastad epler