Historisk arkiv

Julekalender 2015: Frilandsgartneriet på Austlid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Ved Nidelvas bredde dyrker og sylter Tove Anita og Dag Øyvind Jensen grønnsaker, urter og bær. De dyrker mest mulig rent, uten sprøytemidler.

Tett ved Nidelven ligger Austlid gård.
Tett ved Nidelven ligger Austlid gård. Foto: Austlid gård

Mest kjent er de for syltet gresskar og syltet portulakk. Gresskaret er prisbelønt i Smaken av Norge, mens portulakken etterspørres over hele landet – for hva er vel fiskesuppen uten den? 

Det er ikke så stort, arealet Tove Anita og Dag Øyvind har til å dyrke på. Det er de godt fornøyde med. For det gir dem mulighet til å produsere varene sine akkurat slik de vil, med mest mulig håndarbeid, og minst mulig maskinelt. 

Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet
Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet har i år en quiz med ett nytt spørsmål om lokalmat og lokale matprodusenter hver dag fra 1. til 24. desember. Du kan vinne flotte lokalmatprodukter. I tillegg til dagspremiene trekker vi også tre vinnere av gavekort for 2 personer, ett døgn (lørdag-søndag) med kost og logi hos enten Torbjørnrud Hotell, Lindesnes Havshotell eller Handelstedet Forvik. For å være med i denne trekningen må du ha deltatt og svart riktig på quizen alle dagene i kalenderen.

50 høner bidrar med gjødsel – og gullgule eggeplommer

På gården flakser hønene fritt rundt både ute og inne. De fôres med rester fra grønnsaker, gresskar og portulakk, og bidrar med naturlig og næringsrik gjødsel tilbake. Tanken på den gode gjødselen, spesielt til den krevende portulakken, var grunnen til at Tove Anita og Dag Øyvind startet med høner. Nå har også eggene blitt svært populære. 

– Vi har flere kunder som bare ha våre egg. Selv spiser vi naturligvis eggene hver eneste dag, og nyter av så vel smaken som synet av de gullgule eggeplommene, smiler Tove Anita.  

Høner
Hønene på gården fôres med rester fra grønnsaker, gresskar og portulakk, og bidrar med naturlig og næringsrik gjødsel tilbake. Foto: Austlid gård

Bygde om garasjen til kjøkken – og uthuset til kafébutikk

Det begynner å nærme seg ti år siden Tove Anita og Dag Øyvind fikk kjøpt seks mål og et uthus som tidligere hadde tilhørt eiendommen. Samtidig som de gikk i gang med grønnsaksdyrkingen, bygde de om en liten garasje til kjøkken, og det er her de produserer varene de selger. 

I starten var det bare besøkende til Bondens marked på Sørlandet som fikk nyte godt av produktene. Etter hvert er uthuset bygd om til kafébutikk, og blitt et populært besøksmål for matinteresserte, som i tillegg til å handle lokalprodusert mat, også kan nyte hjemmelaget mat blant stilmøbler fra tidlig 1900-tall. 

Uthuset ble bygd om til kafébutikk, og har blitt et populært besøksmål for matinteresserte, som i tillegg til å handle lokalprodusert mat, også kan nyte hjemmelaget mat blant stilmøbler fra tidlig 1900-tall.
Uthuset ble bygd om til kafébutikk, og har blitt et populært besøksmål for matinteresserte, som i tillegg til å handle lokalprodusert mat, også kan nyte hjemmelaget mat blant stilmøbler fra tidlig 1900-tall. Foto: Austlid gård.

– Vi merker godt at gjestene setter pris på litt fri fra stress og mas. Om sommeren kan de ha nærkontakt med dyra. I sommer hadde vi både griser, ponni, ender og dverghøner og nyklekkede lodne kyllinger her, og neste sommer blir det også syv ammekyr. Det er sønnen vår Per som driver med ammekyr, avslutter Tove Anita. 

Svarer du riktig på dagens spørsmål, kan du vinne et glass med prisbelønt syltet gresskar.

Grønnsaker, urter og bær fra Austlid gård.
Grønnsaker, urter og bær fra Austlid gård. Foto: Austlid gård