Historisk arkiv

Julekalender 2015: Kaffebrenneriet på Forvik

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Det er mer enn 200 år siden det gamle handelsstedet Forvik så dagens lys. I dag er dette plassen for både et kaffebrenneri og et handelshus med overnatting og servering. Duften av nybrent kaffe sprer seg titt som tett over bygda.

Det er mer enn 200 år siden det gamle handelsstedet Forvik så dagens lys.
Det er mer enn 200 år siden det gamle handelsstedet Forvik så dagens lys. Foto: Handelsstedet Forvik

Familien Arntzen har drevet handelsstedet i fire generasjoner. Nå er det søsteren Hanne som har ansvaret. Hun driver handelsstedet med kafé, restaurant og overnatting, og hennes søster Valborg har sitt virke i kaffebrenneriet. Forvik i Vevelstad er en naturperle av et øysamfunn langs Helgelandskysten, og som andre eldre handelssteder ble Forvik bygd som en miniatyrby.

Båter og seilskip var tidligere den beste måten å komme seg til Forvik, og handelsstedet ligger på neset ved ferjeleiet. Selv om mye er forandret på Forvik, er stedet fortsatt trafikk-knutepunkt og handels- og ekspedisjonssted, akkurat som i gamle dager.

Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet
Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet har i år en quiz med ett nytt spørsmål om lokalmat og lokale matprodusenter hver dag fra 1. til 24. desember. Du kan vinne flotte lokalmatprodukter. I tillegg til dagspremiene trekker vi også tre vinnere av gavekort for 2 personer, ett døgn (lørdag-søndag) med kost og logi hos enten Torbjørnrud Hotell, Lindesnes Havshotell eller Handelstedet Forvik. For å være med i denne trekningen må du ha deltatt og svart riktig på quizen alle dagene i kalenderen.

Brennerikunsten går i arv

Det gamle butikklokalet er bygd om til et moderne kaffebrenneri, innredet som en landhandel med mulighet til å sitte ned og nyte kaffen med noe attåt - og til å handle litt av hvert

Det var i 2009 de første posene med selvbrent kaffen ble klargjort for salg på Forvik. Den gang var det Arnt Mathias Arntzen, som stod for brenningen. Han lærte seg kaffebrennerkunsten av den internasjonalt anerkjente baristaen Jon Willassen, og tok med seg kunnskapen hjem til Forvik.

Valborg lot seg fascinere av brennerikunsten, og tilbrakte atskillige timer med broren som læremester, mens de prøvde seg frem til sine egne og særpregede kaffevarianter. Arnt Mathias Arntzen ble dessverre syk og døde i 2013, og siden den gang er det Hanne som har drevet handelstedet.

Julekaffe fra Kaffebrenneriet.
Julekaffe fra Kaffebrenneriet. Foto: Handelsstedet Forvik

Viktig å vite at kaffeplukkerne har det bra

Kaffen fra Forvik finnes å få kjøpt hos forhandlere fra Trondheim i Sør til Alta i Nord, og etterspørselen er økende. Hanne er opptatt av bærekraftig produksjon, og råkaffen de bruker er sertifisert av Rainforest-alliansen.
– En miljøvennlig produksjon og trygge økonomiske forhold for kaffebøndene og kaffeplukkerne er viktig for oss, sier Hanne.

Hun har akkurat kommet hjem fra plantasjen i Nicaragua, og fått oppleve hvordan kaffeplukkerne og deres familier lever. – Det gjør godt å se at de jobber for plantasjen har gode arbeids- og levevilkår. Her er det ingen som sulter eller mangler tak over hodet. I tillegg til tre solide måltider om dagen, bor de i varme hus og barna får skoleuniform og skolebøker slik at de har det de trenger for å gå på skole, avslutter Hanne.

Kaffe i mange varianter.
Kaffe i mange varianter. Foto: Handelsstedet Flovik