Historisk arkiv

Julekalender 2015: Tenker stort, elsker epler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Det er bare fire år siden Hans-Olav og Anne-Lene Bjerketvedt plantet de første epletrærne på Dyre gård i Rygge. I år var totalt 22.000 epletrær plantet ut, og ytterligere 13.000 trær står klare for utplanting til våren. Målet er å være med å etablere Østfold som landets nye fruktdistrikt.

Dronefoto.
Dronefoto. Foto: Dyre gård.

Det går for det meste i epler på Dyre gård. Økologiske epler som trives godt på raet – den mest kjente morenen i Norge. Raet ble formet foran iskanten av den skandinaviske innlandsisen for over 12000 år siden og gir perfekt jordsmonn for epleproduksjon.

Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet
Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet har i år en quiz med ett nytt spørsmål om lokalmat og lokale matprodusenter hver dag fra 1. til 24. desember. Du kan vinne flotte lokalmatprodukter. I tillegg til dagspremiene trekker vi også tre vinnere av gavekort for 2 personer, ett døgn (lørdag-søndag) med kost og logi hos enten Torbjørnrud Hotell, Lindesnes Havshotell eller Handelstedet Forvik. For å være med i denne trekningen må du ha deltatt og svart riktig på quizen alle dagene i kalenderen.
Vakkert kulturlandskap. Foto: Dyre gård.

Tenker smak

– Smakstester er enormt viktig når vi utvikler mostene våre, og smaken er avgjørende for hvilke eplesorter vi velger å dyrke. Eplemost av Rød Aroma passer for eksempel til de fleste kjøttretter, mens Discovery-eplemosten forhøyer krydret asiatisk mat, forteller Anne-Lene.

Det tilnærmet nerdete forholdet til smak og smaksvarianter har vist seg å være klokt. I fjor mottok Premium Rød Aroma eplemost spesialitetsmerke for unik smak og blandingsmosten eple/gulrot ble kåret til Norges Beste blandingsmost av Aperitif.

Rød Aroma-mosten har også kommet seg gjennom delfinalene i Det Norske Måltid, og er klar for den nasjonale finalen i januar.

Eplehagen.
Eplehagen. Foto: Dyre gård

Tenker kretsløp

– Vi er opptatt av å bruke hele eplet og selvfølgelig også hele gulroten og rødbeten. Bunnfallet etter mostproduksjonen blir til is og eplerestene etter pressing, såkalt eplemask, går til fôr for melkekyr i nærheten av gården. Tilbake får vi talle som benyttes som gjødsel på jordene. Vi vurderer dessuten om den næringsrike eplemasken kan brukes i andre produkter, sier Hans-Olav.

Fra “Blomsterknopp og helt ned glasset” er mottoet for folket på Dyre Gård. De er stolte av å produsere økologisk frukt etter moderne dyrkningsprinsipper og fremstille økologisk eplemost og blandingsprodukter med full sporbarhet og med full kontroll på hele produksjonskjeden. 

Eplesanking.
Eplesanking. Foto: Dyre gård

Tenker fremover

– Vi er opptatt av å ansette dyktige folk og knytte til oss gode samarbeidspartnere. Disse er avgjørende for suksessen vår, og snart trenger vi enda flere folk, forteller Anne-Lene.

Hans-Olav og Anne-Lene har all grunn til å være fornøyde. Virksomheten er lønnsom og omsetningen har steget fra én million i 2012 til drøyt seks millioner i år.

– Vi har hektiske, men spennende dager. Normalt går det i ett fra februar, mars og ut april med klipping og stell av trærne, og deretter fra tidlig september og ut desember hvor det er høsting og videreforedling av produktene. Neste år blir det like hektisk - og moro i januar, med både den nasjonale finalen i Det Norske Måltid og deltakelse på Grüne Woche i Berlin, avslutter Hans-Olav.

Produkter fra Dyre gård.
Produkter fra Dyre gård. Foto: Dyre gård