Historisk arkiv

Nyheter

Julekalender 2015: Naturen og tradisjonene er inspirasjonskildene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

I hjertet av Vesterålen, på Langøya like utenfor «Blåbyen» Sortland, ligger gården Marthahaugen. Her tilbyr Maya Daljord og Roger Endresen det beste de vet – med inspirasjon fra naturen og tidligere tider.

Butikken.
Butikken. Foto: Marthahaugen Gård

Gårdens historie går flere hundre år tilbake, og deler av våningshuset og fjøset er bygget av materialer fra den gamle kirka på Sortland. I lange tider ble det drevet reindrift på Langøya. Fremdeles finnes spor etter reindrifta. Reingjerdet og gammen ligger ei mil fra Marthahaugen.

Den siste reineieren på Langøya var Mayas far. Maya og Roger startet med Gammel norsk sau fordi rasen minner mye om rein. Den beiter i bratte fjell og grønne lier fra mai til oktober, før de samles i åsene rundt gården.

Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet
Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet har i år en quiz med ett nytt spørsmål om lokalmat og lokale matprodusenter hver dag fra 1. til 24. desember. Du kan vinne flotte lokalmatprodukter. I tillegg til dagspremiene trekker vi også tre vinnere av gavekort for 2 personer, ett døgn (lørdag-søndag) med kost og logi hos enten Torbjørnrud Hotell, Lindesnes Havshotell eller Handelstedet Forvik. For å være med i denne trekningen må du ha deltatt og svart riktig på quizen alle dagene i kalenderen.

Gammel norsk sau er Vikingesauen

– Vi driver gården økologisk etter gammel tradisjon og hesjer mye av gresset på den gamle måten. Vi har nærmere hundre vinterforede sauer. Gammel norsk sau kalles også Villsau, og har vært en del av buskapen i det gamle Hålogaland siden før vikingetid. Rasen kunne like gjerne hett Vikingesau for uten denne sauen kunne ikke vikingekvinnene vevd seil og klær til sine menn som dro ut både i viking og på handelsferd, sier Maya.

Vikingesauen.
Vikingesauen. Foto: Marthahaugen Gård

Restauranten der naturens spiskammer bestemmer menyen

Det er 15 år siden Maya og Roger startet restauranten Marthas stuer. Den gang var spenningen stor. Filosofien er at det gården og naturen gir bestemmer menyen. Hovedretten inneholder ofte villsau I tillegg brukes urter og bær flittig.

– Responsen fra gjestene har vært over all forventning. Etter åtte år bygget vi på en stue, og nå er det plass til 60 gjester. Det viktigste inventaret for restauranten står dog i kjøkkenet, og er kjøkkenets hjerte. Det er den vedfyrte bakerovnen. Den veier fem tonn og vi sier at den er verd sin vekt i gull, forteller Maya.

Gårdshandel i det gamle melkerommet

Villsauen byr ikke bare på godt og mørt kjøtt, også villsauskinnet og ulla er ettertraktet. Roger har bygd om det gamle melkerommet til gårdshandel – til en av de fineste gårdsbutikkene i Nordland. Her finnes produkter fra gården, geleer av bær og urter, varer fra andre gårder i Nord-Norge, og ikke minst Mayas egen kosmetikkserie.

Maya er utdannet homeopat og har alltid hatt stor interesse av urter til mat og medisin. I mange år har hun laget salver og såper. Hennes egen serie med naturlig kosmetikk bærer navnet «Marthas». I serien finner du blant annet rosekrem, salve for ømme muskler og geitemelksåpe med økologisk geitemelk fra Aalan gård i Lofoten. 

Produkter fra Marthahaugen Gård.
Produkter fra Marthahaugen Gård. Foto: Marthahaugen Gård