Historisk arkiv

Gylne måltidsøyeblikk 2015

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Nasjonal fotokonkurranse om institusjonsmat. Konkurranseregler og informasjon.

Landbruks- og matminister Listhaug vil at måltider for eldre på institusjoner skal tilpasses slik at de gir matglede og matlyst. Listhaug inviterer alle landets syke- og alderinstitusjoner til å delta i en konkurranse for å løfte fram de hyggelige måltidsstundene. Konkurransen er et ledd i regjeringens arbeid med å bedre matomsorgen på alle norske syke- og aldershjem.

Konkurranseregler:

Samtlige syke- og aldersinstitusjoner får tilsendt et brev fra Fylkesmannen i eget fylke med nærmere informasjon om konkurransen. 

Institusjoner som ønsker å delta i konkurransen skal innen 30. september sende inn bilder av en normal middagstallerken for 5–7 ukedager inkludert ukesmenyen, og minst ett bilde av spisebordet og av spiserommet. Det skal også sendes inn kontaktinformasjon til beboerrepresentant og/eller pårørendeforening. Institusjonen må bekrefte at Helsedirektoratets anbefalinger i Kosthåndboka ligger til grunn for ukeplanen og at maten er i henhold til de økonomiske rammene som institusjonene forholder seg til. Institusjonen må også bekrefte at de har sett en 3 minutters dokumentarvideo om mat for eldre fra Cynergi, tidligere vist under Regjeringens helsekonferanse 7. mai 2015.

Innsending og kåring:

Institusjonene sender inn sine bidrag til Fylkesmannen i sitt fylke, for fylkesvis kåring ved jury. Innsendingsfristen er 30. september. De tre beste kandidatene i hvert fylke besøkes av Fylkesmannen før en endelig avgjørelse tas. En nasjonal jury kårer en nasjonal vinner i november.

Hvordan ta gode matbilder?

Matfotograf Mette Randem gir følgende tips til institusjoner som ønsker å delta i fotokonkurransen 

  • Legg en plan: Planlegg hvordan du vil presentere retten: Hva som skal med på tallerkenen, hva slags bakgrunn/underlag du vil bruke, og omgivelsene. Det skal være innbydende og fint. Retten skal være i fokus, og man må kunne se hva retten er.  Inkluder gjerne andre detaljer fra et dekket bord i bildet: friske urter, nymalt pepper, et pent glass og en blomst. Men ikke overdriv - det enkle er ofte det beste.
  • Godt lys er viktig: Dagslys er den beste belysningen, men unngå direkte sollys. Sett gjerne retten i eller ved vinduskarmen. Da får du et fint sidelys som gir nødvendig liv til bildet, selv for "flate" retter. Skru alltid av blitzen.
  • Vær rask: Ta bildene mens maten er varm. Beveg deg og kameraet rundt tallerkenen, og ta bilder der du synes lyset faller best inn på retten. Ta flere bilder fra ulike vinkler.
  • Gå nærmere: Ta med hele retten i bildet, og gjerne noen elementer utenfor retten. Men dette kan variere mye. Ikke vær redd for å gå tett på motivet.
  • Hold kamera stille: Hold kamera stille når du trykker på utløserknappen.
  • Mobilkamera: Dagens nyere mobilkameraer har god kvalitet. De samme tipsene gjelder for smartphones, men husk å velge bildets fokuspunkt ved å tappe på skjermen. Unngå mobil-app-filtere, men korriger gjerne med kontraster etter at du har tatt bildet.

Inspirasjonshefte for økt matglede

Landbruks- og matdepartementet arrangerte i 2014 og 2014 inspirasjonskurs i mat for eldre i samarbeid med Norges Kokkemesteres Landsforening og Kokkelandslaget.