Historisk arkiv

Villmarkskokk vinner av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Blogger, biolog, forfatter og villmarkskokk Kirsten Winge, fra Søre Osen, Trysil er årets vinner av Ingrid Espeli Hovigs Matkulturpris. – En vinner med stor bredde i sitt virke med naturens råvarer, sa landbruks- og matminister Sylvi Listhaug da hun delte ut prisen under årets Fagdag Norsk Mat i Oslo.

Kirsten Winge er utdannet biolog og har forfattet flere koke- og matbøker. Hun er stadig på jakt etter ny kunnskap som kan komme andre til gode. Hun driver sin egen blogg, er opptatt av formidling, og hun deler mer enn gjerne sin viten med andre. 

– Det er helt uvirkelig for meg å få denne prisen, både med tanke på hvem som har fått den tidligere, og at det er selveste Ingrid Espelid Hovig som står bak. Jeg er så stolt. Jeg ønsker å formidle det naturen har å by på, også til de yngre og kommende generasjoner. Alle kan høste noe. Det tror jeg blir viktigere og viktigere fremover, sier årets vinner Kirsten Winge. 

Prisvinner Kirsten Winge og landbruks- og matminister Sylvi Listhaug.
Kirsten Winge mottok Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris av landbruks- og matminister Sylvi Listhaug. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Med utgangspunkt i 2015 som Friluftslivets år ønsket Matkulturprisens styre en ildsjel som inspirerer og formidler bruk av naturens matressurser på tradisjonelle og nye måter - i Ingrid Espelid Hovigs ånd. I underteksten står det at vedkommende må vise muligheten til å høste, tilberede, variere og oppbevare mangfoldet av råstoffer fra naturens spiskammers. Og dessuten, blant annet, å inspirere til å skape gode måltider ute i naturen - mens man er på tur. 

– Juryen finner at Kirsten Winge er en fremragende representant for årets tema: Mat fra naturens spiskammers. Ikke bare er hun en erfaren villmarkskokk, en priset sådan, hun har forfattet tilsammen ti bøker, alene og i samarbeid med andre. «Man tager et rådyr», «Man tager en elg», «Spiselige bær og planter» og «Bærboka» er blant titlene. Vi gratulerer så mye, sier juryleder Tove Diesen.